یکی از اصلیترین سوالاتی که مراجعین از متخصص ارتودنسی کودکان در اصفهان دارند و در عین حال برای درمانگر نیز مورد توجه قرار میگیرد نیاز به کشیدن دندانها چه شیری و چه دائمی برای درمان ارتودنسی میباشد. آیا ارتودنسی بدون کشیدن دندان لازم است؟
صحت محتوا مورد تایید است
با توجه به اهمیت محتوای حوزه سلامت، شایان ذکر است که این محتوا توسط دکتر کامران دوامی نوشته شده است و هیچ گونه دخل و تصرفی در آن نشده است.
در ارزیابیهای اولیه در مطب ارتودنسی بعد از تهیه عکسها و گرافیهای مورد لزوم متخصص ارتودنسی میزان بینظمیهای موجود را در هر دو فک بررسی میکند. اینکه چه عواملی باعث ایجاد این بی نظمی ها شدهاند را شناسایی کرده و در صورت امکان حتما آنها را برطرف میکند چرا که پیشگیری از ایجاد بینظمی بیشتر خود میتواند یک روش درمانی مناسب باشد.
ارتودنسی بدون کشیدن دندان: روشهای ایجاد فضا برای درمان بهینه
در بسیاری از موارد کشیدن بعضی از دندانهای شیری البته بسیار حساب شده و دقیق میتواند راهی برای کاهش میزان ایجاد بینظمی گردد به گونه ای که یک ارتودنسی بدون کشیدن را در نهایت به انجام برساند از روشهای دیگر ایجاد فضا در فک بالا گسترش دادن کام میباشد انواع دستگاههای گسترش دهنده کام میتواند با بزرگ کردن قوس دندانی فک بالا را بزرگتر کرده و جای مناسب برای همه دندان ها برقرار کند در این صورت امکان کشیدن دندانها در زمان ارتودنسی کمتر می شود و یک ارتودنسی بدون کشیدن جز روشهای درمانی ممکن قرار میگیرد .
آیا ارتودنسی همیشه نیاز به کشیدن دندان دارد؟
در پاسخ به این سوال برای کاهش نگرانی بسیاری از والدین باید گفت که درمان ارتودنسی بدون کشیدن در بسیاری از موارد مقدور است و میتواند در به راحتی قابل اجرا باشد در این گونه موارد با استفاده از انواع دستگاههای گسترش دهنده قوس دندانی میتوان محیط دهان را بزرگتر کرده به عبارت دیگر جای بیشتری برای دندانها به دست آورد و آنها را در کنار یکدیگر و بدون کشیدن ردیف نمود لذا انجام ارتودنسی بدون کشیدن خصوصاً در سنین پایین و قبل از بلوغ حدود ۱۳ تا ۱۴ سالگی بسیار مطلوب و معمولا ممکن است .
در مواردی نیز تراشهای بسیارجزئی بین دندانهای دائمی انجام میگردد که میتواند با اثر تجمعی که دارد فضای مناسبی را در اختیار متخصص ارتودنسی قرار دهد تا بتواند دندانها را صاف و مرتب کند.
ارتودنسی بدون کشیدن دندان چیست ایا همیشه مقدور است؟
پاسخ به ارتودنسی بدون کشیدن دندان امکان پذیر است یا خیر باید گفت طبق بررسی آن بسیار وابسته به شرایط مختلفی میباشد که در هنگام تصمیم گیری توسط متخصص ارتودنسی بررسی میشود اینکه برای یک درمان آیا لازم است دندانی کشیده شود یا نه بسیار وابسته به میزان بینظمیها همچنین میزان بیرون زدگی دندانها دارد از سوی دیگر شخصیت بیمار که قابلیت پذیرش کشیدن دندان را دارد یا نمیتواند آن را تحمل کند در مطب ما بسیار مورد توجه قرار میگیرد.
تقریبا در بسیاری از موارد هرچند ترجیح متخصص ارتودنسی به کشیدن دندان و مرتب کردن دندانها با استفاده از فضای به دست آمده است چنانچه بیمار یا والدین او حاضر به کشیدن دندان دائمی نباشد یا به عبارت دیگر این موضوع را قبول نکند حتما متخصص ارتودنسی راهی برای ایجاد فضا پیدا میکند تا از کشیدن دندان جلوگیری نماید.
البته این بدان معنا نیست که همیشه درمانهای اردودنسی را بدون هیچگونه عارضهای بدون کشیدن انجام داد و ممکن است هرگونه ارتودنسی بدون کشیدنی با عوارضی نیز همراه باشد بیرون زده شدن بیش از حد دندانها که ممکن است نمای زیبایی نداشته باشد از جمله عوارض اصلی ارتودنسی بدون کشیدن است همچنین آسیب به بافتهای لثهای در مواردی که میزان بی نظمی خیلی شدید است در صورتی که ارتودنسی بدون کشیدن انجام شود میتواند مطرح باشد.
چه کسانی میتوانند ارتودنسی بدون کشیدن دندان انجام دهند ؟
در بررسیهای اولیه برای انجام ارتودنسی بدون کشیدن سه رکن اولیه وجود دارد که مورد توجه متخصص ارتودنسی قرار می گیرد رکن اول میزان بینظمی و به هم ریختگی دندانها میباشد در مواردی که میزان به هم ریختگی دندانها کمتر از حد ۲ تا ۳ میلیمتر میباشد میتوان بدون کشیدن درمان ارتودنسی را انجام داد
رکن دوم وجود بیرون زدگیهای دندانی میباشد. وقتی دندانها در نمای نیم رخ بیرون زده نیستند انجام ارتودنسی بدون کشیدن حتماً مورد توجه قرار میگیرد و در نهایت شخصیت بیمار و والدین او از لحاظ اینکه آیا میتوانند عمل کشیدن دندان را تحمل کنند یا نه حتما مورد توجه متخصص قرار میگیرد.
روشهای نوین ارتودنسی بدون کشیدن دندان چیست ؟
در بررسیهای اولیه بیمارانی که اصطلاحا حد وسط نامیده می شوند. میتوان از روشهای مختلفی برای ایجاد فضا برای رفع بی نظمیها استفاده کرد به این ترتیب یک ارتودنسی بدون کشیدن را به نهایت رساند. استفاده کردن از دستگاههای گسترش دهنده کام برای ایجاد فضا و یا استفاده از پیچهای بسیار کوچکی که تحت عنوان مینی اسکرو استفاده میشوند میتواند با افزایش قوس دندانی از کشیدن دندان اجتناب کرد.
بهترین و مهمترین نکته در مورد بیماران حد وسط که نمیتوان قاطعانه در مورد ارتودنسی با کشیدن یا بدون کشیدن آنها تصمیم گرفت این است که حتما لازم است بدون کشیدن دندان حداقل فک بالا صاف و مرتب شود تا نتیجه درمان در عرض چند ماه توسط متخصص ارتودنسی، بیمار و والدین او بررسی گردد در صورتی که نتیجه مطلوب بود حتما راهی برای مرتب کردن دندان های فک مقابل نیز وجود دارد.
از این رو بهتر است درمان ارتودنسی بدون کشیدن در بیماران حد وسط حتماً آغاز شود و در صورتی که نتیجه درمان به خوبی پیش رفت از کشیدن دندانها خودداری نمود .
چه زمانی کشیدن دندان ضروری است ؟
اما نباید چندان خوشبین باشید که درمانهای ارتودنسی بدون کشیدن نیز قابل اجراست در مواردی که میزان بی نظمی های دندانی بیشتر از ۷ یا ۸ میلی متر میباشد به عبارت دیگر دندانها بسیار به هم ریخته است یا شدیداً بیرون زده هستند به گونهای که بیمار در حین لبخند حجم زیادی از دندانها را به نمایش میگذارد بهترین روش درمانی ارتودنسی با کشیدن است. بهتر است در این موارد چندین دندان از قرس دندانی حذف شود و با بسته شدن فضای آنها میزان بینظمی ها کاهش پیدا کرده و یا دندانهای بیرون زده که نمای چندان زیبایی ندارند به سمت عقب رفته و زیباتر شود.
چگونه تصمیم گیری برای کشیدن یا نکشیدن دندان انجام میشود؟
جلسه اول درمانهای ارتودنسی از لحظه ورود بیمار به مطب صرف تصمیم گیری در مورد این نکته بسیار مهم میشود که آیا برای این درمان لازم است دندان دائمی کشیده شود یا نه؟ وجود بینظمیهای خیلی شدید، بیرون زدگیهای دندانی و در مواردی شخصیت بیمار که آیا پذیرش دارد دندانی از او کشیده شود یا نه حتما مورد توجه متخصص ارتودنسی قرار میگیرد. به طور کلی هرچه بینظمی بیشتر، بیرون زدگی دندانی بیشتر،شخصیت بیمار از لحاظ پذیرش کشیدن دندان مثبت تر باشد احتمال انجام ارتودنسی با کشیدن دندان بیشتر است.
آیا برای ارتودنسی بدون کشیدن مراقبت خاصی مورد توجه است ؟
تصمیم گیری در مورد کشیدن یا نکشیدن دندان در درمان ارتودنسی بعد از مشاوره با والدین بیمار و یا خود او توسط متخصص ارتودنسی انجام میشود ولی روند درمان و نکات مهمی که باید توسط درمانجورعایت شود همچون:
- رعایت خوب بهداشت
- مسواک زدن مرتب بعد از هر وعده غذایی
- همچنین نخوردن غذاهای سخت
در تمامی بیماران چه با کشیدن و چه بدون کشیدن یکسان است. به عبارت دیگر توصیههایی که بعد از آغاز درمان ارتودنسی به صورت کتبی و شفاهی در اختیار بیمار و والدین او قرار میگیرد در تمامی بیماران با کشیدن یا بدون کشیدن دندان یکسان است.
در نهایت باید گفت
چالش ارتودنسی بدون کشیدن دندان به عنوان یک مسئله مهم نه تنها برای بیمار و والدین او بلکه برای متخصص ارتودنسی نیز مطرح است در مواردی وجود بی نظمی های بسیار شدید یا بیرون زدگی دندانها تصمیم گیری را آسان میکند اما در مواردی که میزان بینظمی ها چندان زیاد نیست و یا دندانها بیرون زده نیستند ترجیح به این است که فضای مورد نیاز را از روشهای کمکی دیگری ایجاد کرده و از کشیدن دندان جلوگیری کنیم .
دستگاههای گسترش دهنده کام یا پلاکهای متحرک در فک پایین و یا در پیچهای کوچکی که میتواند دندان ها را در جهتهای مختلفی حرکت دهد از روش های درمانی جدید برای انجام ارتودنسی بدون کشیدن است با این حال نباید خوشبینانه نگاه کرد که همه درمانهای ارتودنسی بدون کشیدن قابل اجرا هستند بلکه در مواردی لازم است ارتودنسی با کشیدن دندان به نتیجه مطلوب برسد.
نکته بسیار مهم در این زمینه این است که چنانچه تصمیم متخصص ارتودنسی برای درمان کشیدن دندانهای دائمی باشد هرگز بعد از پایان درمان ارتودنسی فضایی باقی نمیماند و حتماً بعد ازهر درمان ارتودنسی تمامی فضاهای حاصل از کشیدن دندان ها به راحتی بسته خواهد شد.
سوالات متداول
آیا همیشه برای ارتودنسی نیاز به کشیدن دندان است؟
خیر، در بسیاری از موارد ارتودنسی میتوان بدون کشیدن دندان انجام شود. متخصص ارتودنسی با بررسی فضای فک و شدت نامرتبی دندانها، تصمیم میگیرد که آیا نیاز به کشیدن دندان هست یا میتوان بدون آن درمان را انجام داد.
چه روشهایی برای ارتودنسی بدون کشیدن دندان وجود دارد؟
روشهایی مانند گسترش قوس دندانی، تغییر موقعیت دندانها با الاستیکهای ارتودنسی، استفاده از دستگاههای مخصوص برای بزرگ کردن فک و تغییر جهت رشد دندانها، از جمله راهکارهای جایگزین برای عدم نیاز به کشیدن دندان هستند.
آیا ارتودنسی بدون کشیدن دندان برای همه افراد امکانپذیر است؟
خیر، این موضوع بستگی به شرایط فک، سن بیمار، شدت نامرتبی دندانها و میزان شلوغی آنها دارد. در برخی موارد، فضای کافی برای حرکت دندانها بدون کشیدن ایجاد نمیشود و کشیدن دندان اجتنابناپذیر خواهد بود.
مزایای ارتودنسی بدون کشیدن دندان چیست؟
از مزایای این روش میتوان به حفظ دندانهای طبیعی، کاهش زمان بهبودی پس از درمان، جلوگیری از تحلیل لثه و حفظ ساختار طبیعی صورت اشاره کرد.