یکی از رایج ترین سوالاتی که از دکتر ارتودنسی اصفهان پرسیده میشود این است که آیا امکان دارد فقط ارتودنسی نیم فک انجام شود یا خیر؟ برای پاسخ به این سوال باید گفت که هدف از یک درمان ارتودنسی صاف و مرتب کردن تمامی دندان ها و روی هم نشستن آنها است به گونهای که دندانهای فک بالا و پایین در موقع غذا خوردن کاملا روی یکدیگر جفت شده و هیچ فاصلهای بین آنها نباشد و این نشانه یک درمان ارتودنسی موفق است.
صحت محتوا مورد تایید است
با توجه به اهمیت محتوای حوزه سلامت، شایان ذکر است که این محتوا توسط دکتر کامران دوامی نوشته شده است و هیچ گونه دخل و تصرفی در آن نشده است.
ضرورت درمان ارتودنسی در هر دو فک
در بسیاری از موارد مراجعین به مطب ارتودنسی با مشاهده ناهنجاری یا بینظمی کوچک خود در یک ناحیه از دهان تقاضا دارد که درمان ارتودنسی نیم فک فقط بر روی آن ناحیه انجام شود این در حالیست که محیط دهان یک محیط کاملا وابسته بهم است و هر دو فک تحت تاثیر نیروهای ارتودنسی قرار میگیرند به عبارت دیگر میتوان گفت در صورتی که درمان ارتودنسی فقط در یک فک انجام شود به احتمال زیاد احتمال جفت شدن دندانها بر روی یکدیگر به صورت ایدهآل وجود ندارد و نتیجه نهایی به صورت ایدهآل نخواهد بود.
از این رواست که در اکثر موارد انجام ارتودنسی نیم فک پیشنهاد نمیشود و ترجیحاً باید هر دو فک به صورت کامل سیم بسته شده و ارتودنسی شود.
آیا ارتودنسی نیم فک هیچگونه استفادهای ندارد؟
در موارد معدودی متخصص ارتودنسی مجبور میشود برای انجام یک درمان پروتزی همکاری با گروه دیگری از متخصصان دندانپزشکی داشته باشد مثلا ممکن است یک متخصص پروتز برای انجام یک درمان ایمپلنت مناسب فضای خوبی را نیاز داشته باشد که از متخصص ارتودنسی تقاضا میکند برای او فضای مناسب را مهیا کند. در این گونه موارد جهت ایجاد یک فضای مناسب ایمپلنت یا هرگونه دندان پروتزی دیگر متخصص ارتودنسی درمان نیم فک را انجام میدهد که فقط هدفی برای باز کردن فضای لازم دارد.
مراحل و مراقبتهای درمان ارتودنسی نیم فک
ولی برای انجام یک درمان ارتودنسی نیم فک تمامی روندهای مورد نیاز یک درمان کامل طی شود لازم است بیمار در جلسه اول:
1)تمامی مدارک لازم از جمله رادیولوژیها و همچنین فتوگرافیهای داخل و خارج دهانی را تهیه کند
2)در صورت لزوم قالبگیری انجام شده محاسبات اولیه انجام میشود و طرح درمانهای ممکن با بیمار یا والدین او مطرح میگردد
3)بعد از آن در جلسه دوم درمان ارتودنسی نیم فک با چسباندن براکت ها بر روی دندانها آغاز میگردد
مراقبتهای لازم در دوران ارتودنسی نیم فک تفاوت چندانی با ارتودنسی کامل دوفک ندارد و بیمار باید:
1)از خوردن غذاهای سفت و سخت دوری کرده
2)بعد از هر بار غذا خوردن مسواک بزند
3)از تجمع میکروبها و خردههای غذایی در دهان جلوگیری کند.
4)از دهانشویه استفاده کند.
نکته بسیار مهم در درمان ارتودنسی نیم فک این است که بیمار یا والدین او نباید درمان را ناقص فرض کرده و از انجام نکات لازم مانند پرهیز از خوردن غذاهای سخت رعایت بهداشت یا حضور مرتب در جلسات داشته باشد چرا که یک درمان نیم فک نیز برای رسیدن به یک نتیجه ایده آل نیازمند رعایت شرایط لازم است.
نقش ارتودنسی نیم فک در اصلاح مشکلات ناشی از کشیدن زودهنگام دندان
گاهاً کشیدن زود هنگام دندان آسیای بزرگ اول که معمولاً دچار پوسیدگی میشود در دهان باعث ایجاد اختلالاتی میگردد. وجود یک فضای خالی در محیط دهان با فاصله زمانی زیاد باعث میشود تا دندانهای مجاور تحت تاثیر نیروهای جویدنی به این ناحیه خم شده و فضا را از بین ببرند غیر از آن گیر غذایی، در زیر دندانهای خم شده میتواند موجب پوسیدگی و بیماریهای لثه شود .
در این گونه موارد انجام ارتودنسی نیم فک برای برگرداندن دندانها به شرایط اولیه و ایجاد یک محیط مناسب برای درمانهای پروتزی معمولاً ایمپلنت شرایط لازم برای یک ارتودنسی نیم فک است.
در نهایت باید گفت
ارتودنسی نیم فک به عنوان یک درمان محدود فقط در مواردی انجام میشود که نتیجه نهایی به صورت کاملاً ایدهآل به دست بیاید و دندانها روی یکدیگر قرار بگیرند و یا در مواردی که درمان به صورت تیمی و همکاری پزشکان متخصص پروتز و جراح انجام میشود و نیازمند انجام یک درمان پروتزی میباشیم نیز ارتودنسی نیم فک قابل اجراست ولی به صورت کلی نمیتوان درمان ارتودنسی نیم فک را به عنوان یک درمان ایدهآل در نظر گرفت و معمولا نتیجه نهایی نواقصی به همراه دارد.
سوالات متداول
درمان ارتودنسی نیم فک ممکن است در برخی موارد موثر باشد، اما برای دستیابی به نتایج ایدهآل، بهتر است درمان روی هر دو فک انجام شود. زیرا نیروهای ارتودنسی باید بر روی هر دو فک تاثیر بگذارد تا دندانها به طور صحیح و متوازن جفت شوند.
بله، در برخی شرایط میتوان درمان ارتودنسی نیم فک انجام داد، اما در این صورت ممکن است دندانها به صورت ایدهآل جفت نشوند و نتایج نهایی به اندازه درمان کامل دو فک موثر نباشد.
ارتودنسی نیم فک معمولاً زمانی نیاز است که تنها یک بخش از دهان دچار بینظمی یا مشکل باشد، مانند دررفتگی دندانهای جلویی یا فضاهای خالی در یک ناحیه خاص. این نوع درمان معمولاً در کنار درمانهای پروتزی مانند ایمپلنت کاربرد دارد.
مراقبتهای ارتودنسی نیم فک مشابه ارتودنسی کامل است. بیمار باید از غذاهای سفت و سخت پرهیز کند، پس از هر وعده غذایی دندانها را مسواک بزند و به طور منظم به جلسات چکاپ مراجعه کند.
در برخی موارد ممکن است کشیدن دندانهای آسیب دیده یا فضاهای اضافی قبل از شروع درمان ارتودنسی نیم فک لازم باشد تا فضای لازم برای حرکت دندانها فراهم شود