امروزه مراجعین زیادی به دکتر ارتودنسی اصفهان در مورد ایمپلنت و ارتودنسی همزمان سوال میپرسند. این روش به بیماران کمک میکند تا علاوه بر اصلاح نظم دندانها، فضاهای خالی ایجاد شده به علت کشیدن دندانها را نیز با ایمپلنت پر کنند. انجام همزمان این دو درمان میتواند به نتایج بهینهتری منتهی شود، زیرا حرکت دندانها به سمت موقعیت صحیح میتواند فضایی مناسب برای قرار دادن ایمپلنت فراهم کند. در این مقاله درمورد چگونگی انجام این کار و اولویت بندی آنها به طور کامل صحبت کردیم.
صحت محتوا مورد تایید است
با توجه به اهمیت محتوای حوزه سلامت، شایان ذکر است که این محتوا توسط دکتر کامران دوامی نوشته شده است و هیچ گونه دخل و تصرفی در آن نشده است.
ترکیب ارتودنسی و ایمپلنت برای نتایج ایدهآل
در بسیاری از موارد دندان های از دست رفته که به وسیله ایمپلنت های دندانی جایگزین میشوند نیز در شرایط خاصی نیازمند درمانهای ارتودنسی هستند. ایمپلنتهای دندانی به عنوان یک جایگزین بسیار مناسب برای دندانهای از دست رفته هر روز در حال افزایش کاربری هستند با این وجود برای برقراری یک سطح جونده بسیار مناسب نیاز به متخصص ارتودنسی، متخصص پروتز و ایمپلنت به طور همزمان برای یک درمان ایدهآل انکارناپذیر است.
بررسی شرایط استخوان قبل از ایمپلنت دندان
از آنجا که جایگاه قرارگیری ایمپلنت ها در محیط دهان شرایط بسیار خاصی را می طلبد لازم است پیش از آغاز یک درمان ایمپلنت و جایگزینی دندان از دست رفته همه شرایط توسط متخصص جراحی ایمپلنت بررسی شود چرا که در بسیاری از موارد دندان از دست رفته سالها پیش از محیط دهان کاسته شده است و لذا استخوان، آسیب دیده و همچنین به علت نیروهای جونده در محیط دهان فضای دندان از دست رفته کاسته شده است.
از این رو وقتی یک متخصص ایمپلنت تصمیم به جایگزینی دندان از دست رفته به وسیله ایمپلنت میگیرد لازم است ابتدا شرایط استخوان موجود و همچنین فضای ایجاد شده را بررسی کند. به طور کلی میتوان گفت سیستم جونده انسان با استفاده از عضلات صورت و همچنین دندانها بسیار پیچیده است انواعی از نیروها در محیط دهان وجود دارد که تعادل بین آنها میتواند در جویدن غذا، تلفظ حروف، کلمات و همچنین زیبایی صورت اهمیت داشته باشد.
ترکیب ارتودنسی و ایمپلنت برای بازسازی فضای دندانی
وقتی که یک دندان به علت پوسیدگی و یا شکستگی ریشه و یا ضربات مختلف از دست میروند فقط با یک دندان از دست رفته روبرو نیستیم بلکه با جایگاهی از یک دندان روبرو هستیم که تحت تاثیر انواعی از نیروهای داخل دهانی میباشد و لذا به سرعت میتواند این فضایی که ایجاد شده تحت تاثیر قرار بگیرد.
ارتودنسی کمکی چیست؟
معمولا دندانهای مجاور ناحیه ی بی دندانی بر اثر نیروهای غذا جویدن به سوی این ناحیه متمایل شده و فضا کاهش پیدا میکند از سوی دیگر دندان مقابل نیز حرکت کرده و سعی در رسیدن به این فضا دارد و از این رو میتوان گفت در مدت زمان بسیار کوتاهی تمامی نظم ناحیه دندانی در آن ناحیه از بین رفته و بسیاری از دندان ها دیگر در شرایط اولیه و نرمال خود نیستند و این زمانی است که متخصص ایمپلنت برای انجام طرح درمان خود و جایگزینی دندان از دست رفته از متخصص ارتودنسی کمک میخواهد تا بتواند دندان ها را به جایگاه اولیه خود بازگردانده و محیط مناسبی را برای یک ایمپلنت دندانی برقرار کند.
اینگونه حرکات دندانی که تحت عنوان ارتودنسی کمکی نامیده میشود معمولاً بسیار کوتاه مدت هستند و نیازی به سیم کشی یا ارتودنسی تمامی محیط دهان ندارد گاها میتوان به وسیله ابزارهای مخصوص ارتودنسی فضای لازم را سریعاً باز پس گرفته و محیط را برای انجام درمان ارتودنسی فراهم کرد.
به عبارت دیگر درمان ارتودنسی کمکی با همکاری متخصص ایمپلنت نه به هدف ایجاد یک لبخند زیبا بلکه تنها برای ایجاد شرایط مناسب یک ایمپلنت انجام میگردد. درمانی کوتاه مدت که به وسیله ای انواعی از دستگاههای کوچک داخل دهانی ارتودنسی انجام میشود.
تاثیر انواع ایمپلنت بر ارتودنسی
1)گاهاً مراجعین به مطب ارتودنسی به دنبال یافتن یک لبخند زیبا میباشند اما در دهان خود نیز چندین ایمپلنت دارند. این نکته را در نظر داشته باشید که ایمپلنت های دندانی با اتصال محکم به استخوان به هیچ وجه حرکت نمیکنند و هر نیروی ارتودنسی که به آنها وارد شود تنها میتواند دندانهای دیگر را جابجا کند میتواند مفید یا مضر باشد.
2)از سوی دیگر وجود ایمپلنت ها در دهان به عنوان یک تکیه مناسب درمان های ارتودنسی است به گونهای که میتوان همه دندانها را به آنها متصل کرده و جابجا کرد و نگرانی از جابجا شدن ایمپلنت نداشت ولی اگر از لحاظ درمانی نیازمند جابجایی دندان ایمپلنت شده باشیم باید با ناامیدی بگوییم هیچگونه امکان حرکت دندانهای ایمپلنت شده وجود ندارد چرا که آنها همچون میخی به استخوان متصل شدهاند در طرح درمانهای ارتودنسی در این موارد حتما به نکته توجه میشود که حرکات دندانی قابل انجام است ولی ایمپلنت به هیچ وجه حرکت نمیکند.
اگر به طور مادرزادی تعدادی دندان نداشته باشیم چه کنیم؟
در موارد نه چندان فراوانی نیز مراجعین به مطب ارتودنسی چندین دندان را به صورت مادرزادی ندارد به عبارت دیگر جوانه دندانی آنها تشکیل نشده و هم اکنون فضای این دندان توسط دندانهای دیگر اشغال شده است این موضوع بیشتر در مورد دندان 2 بالا مشاهده میشود که در بسیاری از افراد ممکن است اصلا تشکیل نشود.
در این گونه موارد متخصص ایمپلنت از متخصص ارتودنسی میخواهد تا فضای لازم برای یک ایمپلنت کوچک مناسب دندان 2 بالا ایجاد کند به عبارت دیگر دندانها را در سر جای خود قرار داده فضای لازم را ایجاد نماید و بعد از آن با انجام درمانهای ایمپلنت میتوان دندان از دست رفته را جایگزین کرد.
نکات بهداشتی هنگام درمان های ارتودنسی و ایمپلنت
نکته بسیار مورد توجه در درمانهای ارتودنسی و ایمپلنت به صورت همزمان رعایت بهداشت است. بهداشت دهانی در دوران درمانهای ارتودنسی اهمیت زیادی دارد و چنانچه درمانهای ایمپلنت نیز در این طرح درمان قرار داشته باشند اهمیت آن چند برابر میگردد چرا که خردههای غذایی و التهابهای لثهای نه تنها میتواند باعث پوسیدگی دندانها شده و زیبایی نتیجه درمان ارتودنسی را به هم بزند بلکه هرگونه التهابی میتواند بر ایمپلنت ها تاثیر گذاشته و مانع از اتصال محکم آنها به استخوان شود.
اگر بهداشت دهان و دندان را رعایت نکنیم چه میشود؟
شکست درمانهای ایمپلنت و به علت عدم رعایت بهداشت از نکات بسیار پراهمیت است که همیشه مورد توجه متخصص ایمپلنت و ارتودنسی قرار گرفته وحتما به بیمار تذکر داده میشود.
عدم رعایت بهداشت میتواند با التهاب لثهها موجب تجمع میکروبها در اطراف ایمپلنتهای دندانی شده و در این صورت امکان شکست درمان ایمپلنت به شدت افزایش پیدا میکند. یک نکته بسیار مهم که ممکن است مورد توجه مراجعین به مطب ارتودنسی وجود داشته باشد زمان انجام ایمپلنت است.
اول ارتودنسی یا ایمپلنت؟
تصمیم گیری در مورد اول بودن درمان ایمپلنت یا ارتودنسی بسیار مهم و بر عهده متخصص ارتودنسی میباشد. تقریباً در اکثر موارد میتوان گفت که درمان ارتودنسی بر درمان ایمپلنت ارجعیت دارد و باید زودتر انجام شود چرا که درمانهای ارتودنسی با حرکات دندانی نهایی موقعیت نهایی آنها را جابجا میکند لذا انجام ایمپلنت پیش از درمانهای ارتودنسی میتواند باعث شکست نهایی درمان ایمپلنت گردد. از این رو بهتر از ابتدا درمان ارتودنسی با فرض انجام ایمپلنت بعد از آن آغاز شده و این موضوع که در آینده قرار است دندانهایی از دست رفته به وسیله ایمپلنت جایگزین شوند در طرح درمان مورد توجه قرار گیرد.
البته در موارد بسیار محدودی ممکن است متخصص ارتودنسی برای به دست آوردن تکیهگاههایی در حرکات دندانی از ایمپلنتهای اولیهای استفاده کند در این گونه موارد این ایمپلنت های دندانی در نقاط مخصوصی مورد توجه متخصص ارتودنسی قرار گرفته و از آنها به عنوان تکیهگاهی برای حرکت دادن دندانها در انواع جهتها استفاده میشود.
باید توجه داشت که این ایمپلنت ها به صورت موقتی در استخوان قرار گرفته و در نهایت و بعد از ایجاد شرایط مناسب حتما از دهان خارج میشود .
در نهایت میتوان گفت
از آنجا که دانش دندانپزشکی هر روز رو به گسترش است ارتباط بین شاخههای مختلف تخصصهای دندانپزشکی نیز درحال پیشرفت میباشد. ایمپلنت و ارتودنسی همزمان دو جزء جدایی ناپذیر درمانهای دندانپزشکی هستند که در موارد متعددی با یکدیگر مرتبط هستند. در بسیاری از موارد متخصص ایمپلنت نیازمند فضای مناسبی است که باید به وسیله ارتودنسی برقرار شود و از سوی دیگر در بسیاری از موارد متخصص ارتودنسی تکیه گاهی میخواهد تا دندانها را جابجا کند و حتماً از انواع ایمپلنت های موجود استفاده میکند .
سوالات متداول
بله، در بسیاری از موارد میتوان ارتودنسی و ایمپلنت را به صورت همزمان انجام داد. این ترکیب به متخصصان کمک میکند تا دندانها را در موقعیت صحیح قرار داده و فضای مناسب برای ایمپلنت ایجاد کنند. بهتر است قبل از هرگونه درمانی ابتدا با متخصص ارتودنسی مشورت شود.
نه، ایمپلنتها چون به استخوان فک متصل هستند و حرکتی ندارند، نمیتوانند تحت تاثیر نیروی ارتودنسی جابجا شوند. تنها دندانهای طبیعی به حرکت در میآیند.
بهترین زمان برای انجام ایمپلنت همزمان با ارتودنسی زمانی است که فضا برای ایمپلنت آماده شده باشد و دندانها در موقعیت صحیح قرار گرفته باشند. این کار معمولا پس از حرکت اولیه دندانها در درمان ارتودنسی انجام میشود.
بله، ایمپلنتها میتوانند به عنوان تکیهگاه برای حرکت دندانها در درمان ارتودنسی استفاده شوند. این کار به ویژه در شرایطی که دندانهای طبیعی کافی نباشند مفید است.