عوارض ارتودنسی در سن بالا: از درد تا دیابت

عوارض ارتودنسی در سن بالا چیست؟ نگران باشیم؟

دکتر کامران دوامی

5/5 – (2 امتیاز)

در بسیاری از موارد وقتی که والدین فرزندان خود را برای معاینات ارتودنسی در حدود سن شش سالگی یا بیشتر به کلینیک ارتودنسی اصفهان می آورد ممکن است این سوال را بپرسد که آیا درمان ارتودنسی برای خود ما نیز قابل اجراست و عوارض ارتودنسی در سن بالا چیست؟

صحت محتوا مورد تایید است

با توجه به اهمیت محتوای حوزه سلامت، شایان ذکر است که این محتوا توسط دکتر کامران دوامی نوشته شده است و هیچ گونه دخل و تصرفی در آن نشده است.

در پاسخ باید گفت درمان‌های ارتودنسی برای بزرگسالان در همه ی سنین قابل اجرا میباشد و هیچگونه محدودیتی برای آنها وجود ندارد. نگرانی‌هایی که این روزها در بین افراد مختلف در مورد انواع ارتودنسی برای بزرگسالان و در سنین بالاتر وجود دارد کاملا بی مورد است.

ارتودنسی در سنین بالا عوارضی دارد؟

در پاسخ به این سوال باید گفت هرگونه حرکات دندانی در هر سنی قابل اجرا می ‌باشد و هیچ گونه محدودیتی برای بزرگسالان برای درمان‌های ارتودنسی وجود ندارد. در روند درمانی برای ارتودنسی بزرگسالان و در سنین بالاتر باید گفت همه ی مراحل که در ارتودنسی کودکان انجام میشود در ارتودنسی بزرگسالان نیز وجود دارد مدارک اولیه تهیه میشود وعکس‌ها از تمامی زوایای صورت گرفته می‌شود گرافی ها تهیه میشود و قالب گیری می‌شود و مراحل تشخیصی آغاز میگردد.

آیا محدودیتی برای ارتودنسی بزرگسالان وجود دارد؟

مانند کودکان در بزرگسالان نیز ابتدا وضعیت اسکلت فک و صورت مورد بررسی قرار می‌گیرد تا به یک طرح درمان مناسب برای ارتودنسی برسیم. چنانچه رشد استخوان‌های فک بالا و پایین در بزرگسالان به صورت نرمال یا قابل قبولی باشد به طوری که ظاهر بیمار قابل پذیرش است درمان ارتودنسی برای آنها به راحتی قابل اجراست و هیچ‌گونه عوارض یا محدودیتی وجود ندارد.

بیماری های زمینه ای و ارتودنسی

حرکات دندانی به وسیله ی نیروهای ارتودنسی چه در سنین کودکی چه در نوجوانی و یا در سنین بالاتر و بزرگسالی به راحتی قابل اجراست و محدودیت‌هایی که ممکن است در تصور بالغین یا والدین وجود داشته باشد هرگز رخ نخواهد داد . تنها نکته ای که برای ارتودنسی در سنین بالا وجود دارد و مورد توجه متخصص قرار میگیرد احتمال وجود انواعی از بیمار های زمینه ای است که با افزایش سن ممکن است پدیدار شود. یکی از انواع شایع این گونه بیماری ها دیابت یا بیماری قند میباشد که انواع مختلفی دارد.

والدینی که مبتلا به دیابتی یا بالا بودن قند خود هستند و ممکن است از درمان‌های کمکی پزشکی برای کنترل آن استفاده بکنند. همچنین ممکن است در طول دوران درمان ارتودنسی محدودیت هایی داشته باشد هرچند این محدودیت‌ها به هیچ وجه مانع از انجام یک درمان ایده آل ارتودنسی نیست و نمی‌تواند از ایجاد یک لبخند زیبا در سنین بالاتر جلوگیری کند. متخصص ارتودنسی به خوبی می‌داند که درمان ارتودنسی در سنین بالاتر و برای افرادی که به دیابت مبتلا هستند ممکن است محدودیت هایی داشته باشد که در روز آغاز درمان برای درمانجو بیان میشود. از جمله این محدودیت ها میتوان به رعایت بسیار بیشتر بهداشت دهان و دندان و آسیب پذیری لثه ها به میکروب ها اشاره کرد.

اهمیت بهداشت دهان در دوران ارتودنسی برای بزرگسالان دیابتی

رعایت بهداشت در دوران ارتودنسی بزرگسالانی که دیابت دارند بسیار اهمیت دارد لازم است هر بار بعد از غذا خوردن دندان ها خوب مسواک زده شونده از مسواک های بین دندانی استفاده گردد و همچنین در صورت لزوم از دهان شویه های مخصوصی هر شب قبل از خواب استفاده گردد. به عبارت دیگر می توان گفت تنها محدودیت انجام درمان های ارتودنسی بزرگسالان در افراد مبتلا به دیابت بهداشت دهان و امکان اسیب پذیری لثه ها است که با رعایت خوب بهداشت هرگونه و محدودیتی برطرف می شود. پس میتوان گفت این مورد شامل عوارض ارتودنسی در سن بالا نیست.

بررسی نگرانی‌های ارتودنسی در بزرگسالان: درد، زخم‌های دهانی و تغییرات استخوانی

از نگرانی‌های شایع در دوران ارتودنسی در سنین بالاتر، احتمال تجربه درد، ناراحتی و ایجاد زخم‌های داخل دهانی است. حرکات دندانی در سنین بزرگسالی ممکن است با درد بیشتری نسبت به کودکی همراه باشد و این امر به دلیل تغییرات فیزیکی و ویژگی‌های دندانی در این سنین است. همچنین، پدیده محکم‌تر شدن استخوان‌ها در بزرگسالان نیز می‌تواند بر روند درمان تأثیر بگذارد. به همین دلیل، مراقبت‌های مناسب و توجه به این مسائل در طول درمان ارتودنسی برای بزرگسالان اهمیت زیادی دارد تا عوارض احتمالی به حداقل برسد.

مفاهیم اشتباه در ارتودنسی بزرگسالان: محکم‌تر شدن استخوان‌ها و درد در حرکات دندانی

درمان ارتودنسی در بزرگسالان به هیچ وجه متفاوت تر از کودکان و نوجوانان نیست و حرکات دندانی به همان صورت انجام میشود و هیچگونه درد بیشتری برای درمانجو ایجاد نمیگردد. پدیده ای به اسم محکم تر شدن استخوان ها که معمولا از نگرانی های والدین و بزرگسالان برای آغاز درمان خودشان میباشد وجود ندارد.به عبارت دیگر استخوان های فک و صورت با افزایش سن محکم تر نمی شوند و حرکات دندانی را کنده تر یا درد زا تر نمی کنند.

پس در این صورت می توان گفت درمان ارتودنسی در سنین بالاتر غیر از مواقعی که بیماری های زمینه ای همچون دیابت وجود دارد هیچ گونه تفاوتی با درمان کودکان ندارد حرکات دندانی به راحتی قابل اجرا می باشد و می تواند به یک لبخنده زیبا برسد.

مزایا و معایب براکت های فلزی

البته وجود براکت های فلزی بر سطوح دندانی ممکن است ظاهرغیر قابل قبولی را برای بعضی ازدرمانجوها در سنین بالاتر ایجاد کند که گاهن به علت شرایط کاری و یا اجتماعی باعث نگرانی هایی می شود.

برای رفع نگرانی این گونه افراد انواعی از براکتهای شفافی طراحی شده اند که ظاهری زیباتر دارند هرچند در مورد این براکتها باید گفت به علت آن که به شدت رنگ پذیر هستند و به وسیله مواد غذایی رنگ زا همچون چای و قهوه سریعا ظاهری زشت تر پیدا می کند استفاده از براکتهای شفاف چندان پیشنهاد نمی شود.

مزایا و معایب ارتودنسی نامرئی

از سوی دیگر ممکن است بعضی از متخصصین ارتودنسی برای بزرگسالان از انواع ارتودنسی نامرئی استفاده کنند که به صورت پلاک های شفاف و شیشه ای انجام شود که باید دائما در دهان نگه داشته شده و حرکات دندانی را به آرامی انجام بدهند.

هرچند که این ارتودنسی نامرئی ممکن است انتخاب برتر بعضی از درمانجوهای بزرگسال و یا متخصصین ارتودنسی باشد ولی یک عیب بسیار بزرگ دارد و ان این که همیشه باید در محیط دهان نگه داشته شود. به عبارت دیگر درمانجو در سن بالا باید در محیط کار و یا در خانه هرگز پلاک های ارتودنسی نامرئی را از دهان خارج نکند. این می تواند محدودیت بزرگی باشد چراکه حرف زدن با این پلاک های ارتودنسی نامرئی محدودیت دارد و از سوی دیگر می تواند حرکات دندانی را بسیار کند تر کند.

ازاین رو پیشنهاد می شود درمان جو در سنین بالا برای ایجاد یک لبخند زیبا هنوز از براکت های فلزی مرسوم و ارتودنسی استفاده کند تا نه تنها به نتیجه سریع تری برسد بلکه از میزان درد و ناراحتی در طول روز کاسته شده و هیچ گونه اسیبی به محیط کاری او برای شرایط کاری او ایجاد نکرد.

در نهایت باید گفت

ارتودنسی در سنین بالاتر که گاها مورد توجه درمانجویان بزرگسال قرار می گیرد هیچ گونه محدودیت و عوارض ارتودنسی در سن بالا ندارد و باعث ایجاد عوارض شدیدی نمی گردد. درد در حین حرکات دندانی در سنین بالاتر وجود ندارد و پدیده ای به اسم سفت شدن استخوانها که ممکن است باعث نگرانی بعضی از افراد در سنین بزرگسالی برای درمان ارتودنسی باشد وجود ندارد.

حرکات دندانی در سنین کودکی نوجوانی و بزرگسالان همیشه به یک صورت انجام می شود و سرعت این حرکات نیز چندان تفاوتی ندارد. از سوی دیگر درمان ارتودنسی در بزرگسالان و در سنین بالاتر می تواند با ایجاد یک لبخند زیبا شرایط اجتماعی بهتری را برای افراد ایجاد کرده و باعث موفقیت های کاری در محیط اجتماعی آنها شود.

وقتی دندان ها صاف مرتب در کنار یکدیگر قرار گرفته اند و بی نظمی های دندانی وجود ندارد بعد از هر بار غذا خوردن تمیز کردن آنها بسیار راحت تر است و این خود می تواند باعث افزایش بهداشت دهان و دندان شده و از هر گونه بیماری های لثه ای و همچنین پوسیدگی های دندانی در سنین بالاتر جلوگیری کند. به عبارت دیگر انجام درمان ارتودنسی در سنین بالاتر بسیار مطلوب است و می تواند مزایای بسیار زیادی داشته باشد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

هشت + 13 =