در اولین جلسه درمان ارتودنسی در مراجعه به دکتر ارتودنسی اصفهان بعد از آغاز درمان ارتودنسی دستوراتی توسط متخصص ارتودنسی به بیمار برای رعایت اصولی داده میشود از جمله این دستور ها درمورد این است که چه چیزی برای ارتودنسی ضرر دارد. لازم است بیمار و والدین او کاملا مطلع باشند که چه رژیم غذایی میتواند برای ارتودنسی ضرر داشته باشد و یا درمان ارتودنسی را به تاخیر بیندازد و در نهایت موجب اخلالی در نتیجه ایده آل و عالی درمان شود.
صحت محتوا مورد تایید است
با توجه به اهمیت محتوای حوزه سلامت، شایان ذکر است که این محتوا توسط دکتر کامران دوامی نوشته شده است و هیچ گونه دخل و تصرفی در آن نشده است.
به طور خلاصه میتوان گفت که غذاهای مضر برای ارتودنسی تنها غذاهایی هستند که سفت یا سخت میباشند و یا میوه های هسته داری که موجب کندن براکت هستند از جمله غذاهایی هستند که برای ارتودنسی مضر میباشند. هرگونه غذای سختی همچون گز، کشک، میوه های هسته دار تابستانه، خرما، زیتون و یا به طور کلی هر آنچه که از ته دیگ سفت تر است از جمله غذاهای مضر برای ارتودنسی میباشد که میتواند با کنده شدن براکت ها روند درمان را به تاخیر بیندازد و یا حرکات دندانی را کند کند.
از جمله مواردی که باید در درمان ارتودنسی توسط بیمار و والدین او رعایت شود نوشیدنی های مضر برای ارتودنسی میباشد. به طور کلی میتوان گفت نوشیدنی های قندی مانند نوشابه برروند درمان ارتودنسی تاثیری ندارد اما با افزایش پلاک میکروبی در اطراف براکت ها موجب ایجاد پوسیدگی میشود. این پوسیدگی ها میتوانند روند درمان به تاخیر انداخته و نمای زیبای دندانی را در پایان کار تخریب بکنند لذا لازم است بیماران در طول درمان ارتودنسی از نوشیدنی های مضر همچون نوشابه دوری کند.
معمولا بیمار و والدین او در جلسه اول ارتودنسی درمورد غذاهایی که مجاز به خوردن هستند سوال میپرسند که
در روز اول ارتودنسی چه باید خورد؟
- سوپ نرم
- ماست ساده
- موز له شده
- پوره سیب
- حریره بادام
- پوره سیب زمینی
- اسموتی های میوه
- تخم مرغ آب پز نرم
متخصص ارتودنسی معمولا توضیح میدهد که در آغاز درمان ارتودنسی تا پایان درمان آن تنها مجاز به مصرف غذاهای نرم و درحد ته دیگ یا نرم تر میباشید که موجب کنده شدن براکت ها نشود. مصرف غذاهایی با قند کم و دوری از نوشابه های قندی میتواند باعث کاهش پوسیدگی ها شده و روند درمان را بهبود بخشد.
لذا متخصص ارتودنسی در اولین جلسه درمان لیست غذاهای نرم برای ارتودنسی را به بیمار معرفی میکند از آنجا که نمیتوان از همه ی غذاها نام برد به طور خلاصه باید گفت که بیمار در طول درمان ارتودنسی باید از غذاهای سخت همچون ته دیگ، نون خشک، گز، کشک و.. دوری کند و همچنین میزان مصرف قند را به صورت خوراکی و یا به صورت موجود در نوشابه های قندزا کاهش دهد.
در کنار غذاهایی که درحین ارتودنسی میتوان مصرف کرد و لازم است سخت تر از ته دیگ نباشد لیست غذاهای نرم ارتودنسی برای بیمار مشخص میشود لازم به توضیح است که براکت های ارتودنسی که به وسیله چسب های مخصوصی برروی دندان ها چسبانده میشود نسبت به حرارت حساس نیستند وغذاهای داغ همچون چایی نمیتوان موجب جدا شدن آنها شود و تنها غذاهای سخت همچون گز، کشک، نون، ته دیگ و… از غذاهای مضر برای ارتودنسی میباشد که با کندن براکت ها روند درمان را به تاخیر می اندازد.
بیشتر بخوانید: اگر براکت ارتودنسی کنده شود چه کنیم؟
غذاهایی که به ارتودنسی آسیب میزند چه میباشد؟
- یخ
- گز
- آجیل
- خرما
- کشک
- چیپس
- زیتون
- آدامس
- نان سفت
- پاپ کورن
- هویج خام
- آب نبات سفت
- گوشتهای سفت مانند استیک
- کراکر میوههای خشک مانند کشمش
به طور کلی میتوان گفت تمامی غذاهایی که از ته دیگ سفت تر میباشد و هرآنچه شبیه آنها میتواند با کنده شدن براکت ها روند درمان را به تاخیر بیندازد. لذا باید از آنها دوری کرد در کنار این هرگونه مواد غذایی قند دار همچون نوشابه ها میتواند با افزایش پوسیدگی دندانی موجب آسیب دندان ها شود.
نوشیدنی های آسیب زا برای ارتودنسی چیست؟
- نوشابه های گازدار
- آب میوههای گازدار
- چای و قهوه شیرین شده
- نوشیدنی های انرژی زا
- نوشیدنی های ورزشی حاوی شکر
به طور کلی براکت های دندانی به وسیله نوشیدنی ها اسیبی نمیبینند. حرارت و نوشیدنی های گرم همچون چایی برروی براکت ها و چسب های آنها تاثیری ندارد ولی وجود قند در نوشیدنی ها همچون نوشابه های صنعتی میتواند باعث ایجاد پوسیدگی هایی شود که موجب اخلال در روند درمان میباشد. در این موارد لازم است متخصص ارتودنسی براکت ها را جدا کرده وبیمار برای ترمیم دندان ها ارجاع شود این میتواند موجب اخلال در روند درمان شود.
عادت های مضر برای ارتودنسی چیست؟
- جویدن یخ
- جویدن ناخن
- گاز زدن مداد یا خودکار
- عدم استفاده منظم از نخ دندان
- نخوردن غذای کافی به دلیل درد
- لمس کردن یا بازی با براکت ها
- خوردن غذاهای سفت و چسبناک
- عدم رعایت بهداشت دهان و دندان
- مصرف نوشیدنیهای شیرین وگازدار
- استفاده از دندان به عنوان ابزار (مثلاً باز کردن بستهها)
از جمله عادت های مضر برای ارتودنسی میتوان به مصرف غذاهای سخت و میوه های هسته دار تابستانه اشاره کرد. این غذاها میتوانند با جدا کردن براکت ها روند درمان را به تاخیر بیندازد و جز غذاهای مضر برای ارتودنسی هستند.
بهداشت نا مناسب دهان و دندان در ارتودنسی موثر است؟
از آنجا که درمان های ارتودنسی یک درمان زمانبر است ممکن بیش از 2 سال به طول بینجامد. عدم رعایت بهداشت از طرف بیمار و مسواک نزدن مناسب میتواند با ایجاد پلاک های میکروبی در اطراف پلاکت ها موجب افزایش پوسیدگی ها شود. این پوسیدگی ها گاها چنان پیشرفت میکنند که موجب آسیب جدی به دندان میشود. لذا بهداشت نا مناسب دهان و دندان در طول دوره ارتودنسی میتواند بسیار آسیب زا و خطرناک باشد.
سیگار و مصرف دخانیات در درمان ارتودنسی موثر است؟
به طور کلی مصرف سیگار و دخانیات در طول درمان ارتودنسی تاثیر چندانی برروند درمان ندارد. حرکات دندانی به وسیله نیرو ها انجام میشود ولی مصرف سیگار و دیگر دخانیات با ایجاد قرمز، خونریزی، التهاب لثه ها و.. میتواند موجب ناراحتی بیمار شده وبوی دهان به همراه بیاورد.
از سوی دیگر سیگار ازجمله عوامل ایجاد پوسیدگی در محیط دهان میباشد که میتواند باعث ایجاد لکه های قرمز رنگ یا قهوه ای رنگ برروی سطح دندان ها شده که اصلاح انها نیازمند ترمیم است. لذا بهتر است مصرف سیگار و دیگر دخانیات در طول درمان ارتودنسی کاهش پیدا کرده و حتما بهداشت رعایت شود.
چه نکاتی برای مراقب از ارتودنسی وجود دارد؟
در شروع درمان ارتودنسی و در اولین جلسه معمولا بعد از اتصال براکت ها به دندان ها نکاتی توسط متخصص ارتودنسی به بیمار و والدین او توضیح داده میشود معمولا متخصص ارتودنسی از بیمار میخواهد تا از مصرف غذاهای سخت همچون ته دیگ، نون خشک، گز، کشک، بادام، پسته، مغزیجات و همچنین زیتون ، خرما وهر آنچه که هسته دارد دوری کند چرا که این غذاها میتواند موجب کنده شدن براکت ها شده و نه تنها روند درمان را به تاخیر بیندازد که هزینه بیشتری را برای بیمار ایجاد کند. اگر درمان های ارتودنسی برای شما هزینه زیادی دارد میتوانید در کلینیک دکتر کامران دوامی با شرایط ویژه ارتودنسی اقساطی در اصفهان را انجام دهید و بسته به شرایط شما اقساط تعیین میشوند.
مصرف نوشابه های قندی میتواند با ایجاد پوسیدگی بیشتر روند درمان را مختل کند. مصرف سیگار و دیگر دخانیات میتواند با ایجاد پوسیدگی بیشتر روند درمان را مختل کند. مصرف سیگار و دیگر دخانیات نیز میتواند با ایجاد التهاب لثه ای حرکات دندانی را کند کرده و همچنین باعث ایجاد پوسیدگی شود.
در نهایت باید گفت
در پاسخ به این سوال که چه چیزی برای ارتودنسی ضرر دارد در اولین جلسه درمان به وسیله متخصص ارتودنسی برای بیمار و والدین او توضیح داده میشود و از بیمار خواسته میشود که از مصرف غذاهایی همچون ته دیگ، نون خشک، بادام، گز، کشک و میوه های هسته دار دوری کند. نوشیدنی های مضر مانند نوشابه که باعث افزایش قند درمحیط دهان میشود را مصرف نکند و هر بار بعد از مصرف غذا مسواک بزند.
این مسواک زدن باید حداقل 5دقیقه زمان داشته باشد و تمامی سطوح دندانی را تمیز کند.با رعایت بهداشت خوب دهان و دوری از غذاهای مضر برای ارتودنسی و نوشابه های مضر و قندی میتواند روند درمان بهبود پیداکرده و از پوسیدگی های آینده جلوگیری شود.