بعد از آغاز درمان ارتودنسی در اولین جلسه رایج ترین سوال که از فوق تخصص ارتودنسی در اصفهان به وسیله ی والدین بیمار و یا خود او پرسیده میشود این است که بعد از ارتودنسی چه بخوریم و بعد از ارتودنسی چه نخوریم ؟لازم به توضیح است که در جلسه اول و بعد از آغاز درمان ارتودنسی تمامی توضیحات لازم در مورد غذا هایی که مجاز به خوردن هستیم به وسیله متخصص ارتودنسی به بیمار هم به صورت کتبی و هم به صورت شفاهی توضیح داده میشود.
لازم است که بیمار و والدین او از لیست غذاهای مناسب برای درمان ارتودنسی مطلع باشد و از این رژیم غذایی پیروی کند. لیست غذاهای نرم برای ارتودنسی در جلسه ی اول درمان به بیمار و والدین او توضیح داده میشود.
صحت محتوا مورد تایید است
با توجه به اهمیت محتوای حوزه سلامت، شایان ذکر است که این محتوا توسط دکتر کامران دوامی نوشته شده است و هیچ گونه دخل و تصرفی در آن نشده است.
در این جلسه به بیمار توضیح داده میشود که نباید غذاهای سفت همچون ته دیگ، نان خشک، گز، کشک، میوه های هسته دار تابستانه و یا خرما یا زیتون مصرف کند چرا که سخت بودن این غذاها باعث کنده شدن براکت ها، زخم شدن گونه ها و لثه ها و تاخیر روند درمان میشود، لذا بیمار باید لیست از غذاهای نرم برای ارتودنسی تهیه کرده و از آنها استفاده بکند.
لیست غذاهای نرم برای ارتودنسی بسیار فراوان است و بیمار میتواند لیستی از آنها تهیه کرده و از آنها استفاده کند. تنها نکته ی مهم در مورد غذاهای مناسب برای ارتودنسی استفاده نکردن از غذاهای سخت میباشد که موجب کنده شدن براکت ها میگردد. در عین حال کاهش مصرف غذاهای قند دار مانند شیرینی جات، نوشابه ها و… بسیارمهم است چراکه نوشابه ها هرچند که باعث کنده شدن براکت ها نمیشود ولی میتواندباعث افزایش پوسیدگی های دندانی شود.
این درحالی است که از آنجا که درمان ارتودنسی زمانبر است استفاده از غذاهای نرم برای ارتودنسی برای بیمار میتواند سختی دوران درمان و محدودیت ها را قابل تحمل بکند. لازم است که بیمار در دوران ارتودنسی برای تامین نیاز های ویتامین بدن میوه های مناسب بعد از ارتودنسی را مصرف کند. تمامی میوه ها در دوران ارتودنسی قابل استفاده میشود و تنها لازم است در صورت لزوم هسته این میوه ها خارج شود تا موجب کنده شدن براکت ها نشود.
بدین ترتیب جز غذاهای سفت همچون ته دیگ، نان خشک، میوه های هسته دار خصوص میوه های هسته دار تابستان، شیرینی ها و سایر مواد قند دار هیچگونه محدودیت غذایی در لیست غذاهای نرم برای ارتودنسی وجود ندارد و بیمار میتواند به راحتی از همه ی آنها استفاده کند.
رژیم غذایی در دوران ارتودنسی چیست؟
بعد از آغاز درمان ارتودنسی لازم است که بیمار از مصرف غذاهای سخت همچون ته دیگ، نان خشک، گز، کشک، میوه های هسته دار تابستانه، هرگونه مواد غذایی پرقند همچون شیرینی و یا نوشابه ها دوری کند، بدین ترتیب از کنده شدن براکت ها جلوگیری کرده و روند درمان دچار مشکل نمیشود.
غذاهای سخت و مضر برای ارتودنسی چیست؟
در جلسه ی اول بعد از درمان درمورد لیست غذاهایی که نباید در دوران ارتودنسی مصرف شود به بیمار و والدین او توضیح داده میشود. اصولا از آنجا که نمیتوان از همه ی غذاهای سخت و مضر نام برد لازم است که به بیمار و والدین او توضیح داده شود که هر گونه غذای سخت تر از ته دیگ در دوران ارتودنسی ممنوع است و مصرف شیرینی، شکلات یا نوشابه های قند دار نیز باید محدود باشد.
مواد غذایی چسبناک و مضر در دوران ارتودنسی شامل چه مواردی میشود؟
مواد غذایی چسبناک همچون گز یا شکلات ها علاوه براینکه میتواند باعث کنده شدن براکت ها شود با افزایش قند محیط دهان پوسیدگی ها را نیز زیاد میکند. لذا بهتر است از مواد غذایی چسبناکی همچون گز یا شکلات ها دوری شود و در صورت استفاده حتما بعد از استفاده دندان ها به وسیله مسواک ها تمیز شود.
مواد غذایی با پتانسیل آسیب رسانی به ارتودنسی چیست؟
در آغاز درمان و در جلسه اول بعد از چسباندن براکت ها به بیمار و والدین او توضیح داده میشود که لازم است از مصرف غذاهای سخت دوری کرده و در مورد میوههای مناسب بعد از ارتودنسی باید گفت هیچگونه میوه ی هسته داری مصرف نشود. در عین حال هر گونه ماده غذایی پرقند همچون شکلات و یا شیرینی و یا نوشابه ها نیز میتواند باعث افزایش پوسیدگی ها در دوران ارتودنسی شود از بیمار خواسته میشود که یک رژیم غذایی بدون قند یا کم قند را دنبال کند.
بیشتر بخوانید: اگر براکت ارتودنسی کنده شود چه کنیم؟
غذاهای مناسب پس از ارتودنسی چیست؟
- فرنی
- ماست ساده
- موز رسیده
- پوره سیب زمینی
- جو دوسر پخته شده
- تخم مرغ آب پزنرم
- پاستا نرم یا ماکارونی
- ماهی نرم و بدون استخوان
- سوپ نرم (مثل سوپ جو یا سوپ مرغ)
- سبزیجات پخته شده نرم (مثل هویج پخته)
از آنجا که درمان ارتودنسی زمانبر است ایجاد محدودیت برای بیماردر مورد لیست غذاهای که میتواند مصرف کند کمی سخت است با این وجود لازم است بیمار از مصرف غذاهای سخت مانند ته دیگ، نان خشک، گز، کشک و میوه های هسته دار دوری کرده و همچنین قند مصرفی خود را به صورت شیرینی، شکلات و یا نوشابه های قند دار کاهش دهد. در این صورت درمان ارتودنسی در کوتاه ترین زمان ممکن و بدون عوارض انجام میشود.
نکات بهداشتی مرتبط با تغذیه بعد از ارتودنسی چیست؟
درمان ارتودنسی یک درمان زمانبر است. وجود براکت ها برروی دندان ها میتواند باعث افزایش میکروب های داخل دهانی شود از این رو بسیارواجب است بیمار هر بار از مصرف هرگونه ماده ی غذایی مسواک بزند بدین صورت حداقل روزی 3 مرتبه باید خمیر دندان، دندان ها تمیز میشود. در کنار مسواک زدن استفاده از دهانشویه های فلوراید دار که در داروخانه وجود دارد نیز میتواند باعث کاهش پوسیدگی های دندانی شود.در کنار این موارد بسیار لازم است که بیمار از مصرف غذاهای قندی و پرقند مانند شکلات،شیرینی و یا نوشابه ها نیز دوری کند تا میزان پوسیدگی ها را در دوران ارتودنسی به کمترین مقدار ممکن برساند.
در نهایت
باید گفت در جلسه اول بعد از آغاز درمان ارتودنسی برای جواب به اینکه بعد از ارتودنسی چه بخوریم و بعد از ارتودنسی چه نخوریم لیستی از غذاهای نرم و مجاز برای ارتودنسی به بیمار و والدین او ارائه میشود که بیمار لازم است در طول درمان ارتودنسی از این لیست پیروی کرده، از مصرف غذاهای سفت و سخت مثل ته دیگ دوری کند و همچنین میزان مصرف شیرینی، شکلات و سایر مواد قندی را کاهش دهد. بدین ترتیب درمان ارتودنسی در زمان بسیار کوتاه و با بهترین نتیجه انجام خواهد شد.