امروزه با توجه به امید به زندگی بیشتر که در تمام جوامع در حال افزایش می باشد بسیاری از مراجعین به دکتر ارتودنسی اصفهان وقتی کودک خود را در سنین نوجوانی و یا کمتر برای معاینه به مطب میآورد ممکن است در مورد امکان درمان ارتودنسی برای خود نیز بپرسد. من بیماری دیابت دارم آیا امکان درمان ارتودنسی نیز دارم و آیا ارتودنسی و دیابت باهم امکان پذیر است؟ آیا وجود دیابت یا بیماری قند در من میتواند محدودیتی برای درمان ارتودنسی من ایجاد بکند؟
صحت محتوا مورد تایید است
با توجه به اهمیت محتوای حوزه سلامت، شایان ذکر است که این محتوا توسط دکتر کامران دوامی نوشته شده است و هیچ گونه دخل و تصرفی در آن نشده است.
بیماری دیابت یکی از بیماریهای شایع در دوران بزرگسالی میباشد. قند خون در این موارد تنظیم نیست و ممکن از بالاتر یا پایینتر از حد نرمال و مورد نیاز برای بدن انسان باشد. از آنجا که بیماری دیابت میتواند در مواردی که کنترل نشده باشد بسیار خطرناک باشد عوارض جبران ناپذیری را برای افراد ایجاد کند. در ابتدا باید گفت مبتلایان به دیابت باید حتما توسط پزشک متخصص معاینه شده و قند خون آنها در شرایط عادی کنترل شود.
ارتودنسی برای دیابتیها: قابل انجام یا پرخطر؟
انواعی از داروها برای مبتلایان به دیابت وجود دارد که میتواند با کنترل قند خون هرگونه مشکلی را برطرف کرده و زندگی عادی را برای آن افراد ایجاد بکند. اما اینکه آیا درمان ارتودنسی برای افراد مبتلا به دیابت قابل اجراست یا نه؟ باید گفت که هرگونه درمان ارتودنسی در افراد مبتلا به دیابت قابل اجراست و هیچگونه محدودیتی برای متخصص وجود ندارد.
اهمیت بهداشت دهان در دیابتیها: پیشگیری از عفونت و التهاب
در جلسه اول درمان معمولا بعد از آغاز درمان ارتودنسی و چسبانده شدن براکت ها در سطوح دندانی متخصص ارتودنسی در مورد رعایت بهداشت به همه ی مراجعین خود توضیحاتی میدهد. در خصوص افراد مبتلا به دیابت رعایت بهداشت دهان و دندان از اهمیت بیشتری برخوردار است. چرا که ارتودنسی و دیابت با اینکه همسو هستند ولی نیازمند رعایت نکات بهداشتی زیاد است.
افراد دیابتی معمولا بسیار مستعد پوسیدگی و بیمار های لثه ای هستند چرا که سیستم دفاعی بدن آنها نسبت به افراد عادی کمی ضعیف تر است. لذا رعایت بهداشت دهان و دندان برای افراد مبتلا به دیابت یا قند خون بسیار اهمیت بیشتری دارد؛ به عبارت دیگر تنها محدودیتی که برای افراد دیابتی در دوران درمان ارتودنسی وجود دارد احتمال وجود عفونتهای دهانی و همچنین پوسیدگیها و یا التهاب لثه میباشد که به وسیله رعایت خوب بهداشت دهان و دندان قابل جلوگیری است.
چگونه بهداشت دهان و دندان را رعایت کنم؟
یک بیماری دیابتی که درمان ارتودنسی خود را آغاز میکند بعد از هر بار غذا خوردن لازم است تمامی سطوح دندانی را به وسیله مسواک تمیز کند هر مسواک زدن باید حداقل ۵ دقیقه طول بکشد. انواع مسواکهای بین دندانی نیز وجود دارد که میتواند زیر سیم ها و اطراف براکت ها را تمیز کند.
دهانشویههای مختلفی نیز هستند که میتوانند باعث کاهش میکروبهای دهان شده و در این صورت از هرگونه التهاب لثه ای و یا پوسیدگی دندانی در افراد دیابتی در دوران ارتودنسی جلوگیری کند. غیر از رعایت بهداشت و احتمال وجود پوسیدگیها هیچ گونه محدودیت دیگری در دوران درمان ارتودنسی برای افراد دیابتی وجود ندارد به عبارت دیگر درمان آنها به راحتی قابل اجراست و تفاوت چندانی با افراد عادی ندارند.
نتیجه مطلوب به راحتی ایجاد میشود و حرکات دندانی نیز با همان سرعت افراد عادی صورت میگیرد. تنها نکتهای که باید مورد توجه قرار بگیرد رعایت بهداشت دهان و دندان و همچنین تغذیه مناسب است که معمولاً دستورات غذایی توسط پزشک متخصص در دوران درمان افراد دیابتی داده میشود.
بهبود بهداشت دهان و پیشگیری از مشکلات لثه در دیابتیها
توجه به این نکته بسیار لازم است که دندانهای به هم ریخته که روی یکدیگر قرار گرفتهاند و به اصطلاح بینظمی دارد به سختی تمیز میشوند. از این رو رعایت بهداشت دهان و دندان در افرادی که دندانهای به هم ریخته سختتر است و چنانچه مبتلا به دیابت باشند و بحث ارتودنسی و دیابت پیش بیاید احتمال وجود میکروبها در لابه لای دندانها و گیر غذایی نیز میتواند باعث به التهاب بیشتر لثهها شود. از این رو درمانهای ارتودنسی برای رفع بینظمیهای دندانی و افزایش بهداشت دهان و دندان و مسلما جلوگیری از التهاب لثه ها و پوسیدگیها در افراد مبتلا به دیابت بسیار پیشنهاد میشود.
سوالات متداول
بله، افراد مبتلا به دیابت میتوانند درمان ارتودنسی را آغاز کنند، اما کنترل قند خون و رعایت بهداشت دهان از اهمیت ویژهای برخوردار است.
در صورت کنترل مناسب قند خون و رعایت دقیق بهداشت دهان، درمان ارتودنسی برای افراد دیابتی تفاوت چندانی با افراد عادی ندارد. تنها چالش ممکن، افزایش احتمال التهاب لثه و پوسیدگی دندانها است.
بله، استفاده از دهانشویههای آنتیباکتریال به کاهش میکروبهای دهانی و پیشگیری از التهاب و پوسیدگی دندان کمک میکند، بهویژه برای افراد مبتلا به دیابت.
مسواک زدن پس از هر وعده غذایی، استفاده از مسواکهای بین دندانی، دهانشویه ضدعفونیکننده، و مراجعات منظم به متخصص ارتودنسی و دندانپزشک ضروری است.