کامپوزیت بهتراست یا ارتودنسی؟ کدوم ارزون‌تر و سریع‌تره؟

کامپوزیت بهتر است یا ارتودنسی؟ کدوم ارزون‌تر و سریع‌تره؟

در بسیاری از موارد مراجعین به مطب ارتودنسی سوالاتی در مورد روش های درمانی جایگزین را مطرح میکنند، سوالاتی از قبیل کامپوزیت بهتر است یا ارتودنسی و آیا میتوان از کامپوزیت به جای ارتودنسی استفاده کرد؟ این سوالات به دفعات زیادی در مطب ارتودنسی در اصفهان دکتر دوامی مطرح میشود.

صحت محتوا مورد تایید است

با توجه به اهمیت محتوای حوزه سلامت، شایان ذکر است که این محتوا توسط دکتر کامران دوامی نوشته شده است و هیچ گونه دخل و تصرفی در آن نشده است.

برای پاسخ به این سوالات لازم است که مراجع به مطب، اطلاعات کاملی از کامپوزیت های دندانی، موارد استفاده آن در دندان پزشکی زیبایی و مضرات آن داشته باشند که در ادامه به تمامی این سوالات پاسخ خواهیم داد.

کامپوزیت چیست و در چه مواردی استفاده میشود؟

وقتی دندانی دچار پوسیدگی میشود، دندان پزشک بعد از تخلیه بافت های پوسیده دندانی میتواند از انواع مواد ترمیمی برای پر کردن حفره ایجاد شده در دندان استفاده کند. یکی از این مواد ترمیمی کامپوزیت ها هستند که به علت ظاهری زیبا و انواع رنگ های در دسترس بسیار مورد توجه قرار گرفته اند.

کامپوزیت ها قابلیت اتصال به سطح دندان ها را دارند و در مواردی که برروی ترمیم دندان ها استفاده میشوند، با یک آماده سازی سطحی به راحتی به دندان متصل میشوند. در سال های اخیر با پیشرفت های زیادی که در زمینه کامپوزیت ها رخ داده است بسیاری از دندان پزشکان از کامپوزیت ها برای درمان های زیبایی استفاده میکنند. یک درمان کامپوزیتی خوب، با رعایت اصول بهداشتی بین 7-10 سال ظاهر زیبایی دندان را حفظ میکند.

استفاده از کامپوزیت و درمان های زیبایی در سالهای اخیر ، به جای درمان های ارتودنسی طرفداران زیادی پیدا کرده است. در بسیاری از موارد مراجع به مطب دندان پزشکی ترجیح میدهد تا بجای درمان های زمانبر و پر هزینه ارتودنسی از درمان ساده تر و کم هزینه تر کامپوزیت استفاده کند. اگر درمان های ارتودنسی برای شما هزینه زیادی دارد میتوانید در کلینیک دکتر کامران دوامی با شرایط ویژه ارتودنسی اقساطی در اصفهان را انجام دهید و بسته به شرایط شما اقساط تعیین میشوند.

آیا میتوانم بجای درمان ارتودنسی از کامپوزیت استفاده کنم؟

پاسخ به این سوال بسیار وابسته به میزان بی نظمی های موجود در دندان ها میباشد، تقریبا در اکثر موارد استفاده از کامپوزیت بجای درمان ایده آل ارتودنسی عاقلانه نیست؛ چرا که دندانپزشک در این موارد مجبور میشود سطح دندان های به هم ریخته را تراش داده تا با کامپوزیت اصلاح کند. هر چند این درمان تک جلسه ای به نظر ساده تر می آید ولی در دراز مدت بیمار دچار عوارضی همچون شکستگی کامپوزیت و یا تغییر رنگ آن میشود، مشکلی که در درمان های ارتودنسی هرگز به وجود نمی آید، از این رو پاسخ به سوال کامپوزیت بهتر است یا ارتودنسی ساده است، درمان ایده آل ارتودنسی حتما بهتر از درمانهای کامپوزیتی است.

مزایای استفاده ازکامپوزیت به جای ارتودنسی چیست؟

اصولا درمانهای ارتودنسی زمانبر هستند و نیازمند رعایت بهداشت میباشند این درحالی است که کامپوزیت ها دریک جلسه بر سطح دندان ها چسبانده شده و چندان نیازی به همکاری بیمار ندارد. کامپوزیت ها به راحتی قابل تعویض یا ترمیم هستند در صورتی که دندان ها چندان بی نظمی نداشته باشند میتوانند به عنوان یک درمان زیبایی جایگزین ارتودنسی استفاده شوند. البته که تمامی این ها با نظر متخصص ارتودنسی باید انجام شود و هر گونه جایگزینی بجای درمان درست ارتودنسی غیر ایده آل میباشد.

معایب استفاده از کامپوزیت بجای ارتودنسی چیست؟

هرچند که درمان های کامپوزیتی در زمان کم و با عزینه ارزان تر از ارتودنسی انجام میشوند ولی چنانچه بی نظمی دندانی زیاد باشد، دندانپزشک مجبور میشود سطح زیادی از دندان ها را تراش دهد تا فضای مناسب برای کامپوزیت ها ایجاد شود. تراش دندان ها از طرل عمر آنها کاسته و در دراز مدت میتواند آسیب های شدیدی به سلامت دهان وارد کند.

از سوی دیگر از آنجا که کامپوزیت ها به سطح دندان چسبانده میشوند، فشار غذاهای سخت همچون هویج، گز، یا میوه های هسته دار میتواند موجب جدا شدن کامپوزیت ها شود.

تغییر رنگ کامپوزیت، به دنبال مصرف غذاهای رنگدار مانند قهوه و یا شکلات بسیار شایع است و از معایب جدا ناپذیر درمان های کامپوزیتی میباشد.

آیا میتوان بعد از درمان ارتودنسی کامپوزیت انجام داد؟

استفاده از کامپوزیت ها بعد از درمان ارتودنسی هیچ منعی ندارد ولی لازم است با حداقل تراش و تنها برای اصلاح نقایص انجام شوئ که با درمان ارتودنسی قابل برطرف شدن نبوده است. استفاده از کامپوزیت ها معمولا برای اصلاح رنگ های دندان ها و در مواردی افزایش اندازه دندان ها بعد از درمان ارتودنسی شایع است.

بیشتر بخوانید: ارتودنسی یا لمینیت

تفاوت کامپوزیت با لامینیت چیست؟

کامپوزیت ها ، موادی ترمیمی هستند که معمولا بدون تراش وسیع سطح دندان، به مینای دندانی متصل میشوند. قابلیت ضربه پذیری کامپوزیت زیاد نیست و با غذای سخت، شکسته و نیازمند ترمیم میشوند. تغییر رنگ کامپوزیت با غذاهای رنگ زا همچون شکلات شایع است و معمولا لازم است هر سال چندین باز ترمیم شوند.

در درمان های لامینیتی، یک درمان تهاجمی در دندان پزشکی محسوب میشوند. برای لامینیت لازم است سطح دندان ها تراش وسیعی بخورد و قالب گیری شود. بعد از ارسال قالب ها به لابراتور، تکنسین لامینیت هارا با مشورت دندانپزشک ساخته و به مطب ارسال میکند. لامینیت ها به وسیله چسب های مخصوص به دندان ها متصل شده و تمیز میشوند.

در پایان

انتخاب درمان کامپوزیت به جای یک درمان ایده آل ارتودنسی به صلاح بیمار نیست اگر چه این درمان کامپوزیتی سریعتر و کم هزینه تر است ولی میتواند عوارض جبران ناپذیری برای دندان ها ایجاد کند. بعد از اتمام ارتودنسی و مرتب شدن دندان ها اصلاح  نقایصی همچون کوچکی دندان ها و یا رنگ نامناسب آنها با کامپوزیت به راحتی قابل انجام است.

سوالات پرتکرار

هزینه درمان کامپوزیت بیشتر است یا ارتودنسی؟

اصولا هزینه درمان های ارتودنسی بر اساس مدت زمان لازم برای یک درمان ایده آل تعیین میشود و این هزینه به صورت اقساط در دوران درمان ارتودنسی دریافت میشود. درمان های کامپوزیتی کم هزینه تر هستند و این هزینه معمولا به صورت اقساط دریافت نمیشود.

مدت زمان یک درمان کامپوزیتی در مقایسه با ارتودنسی چگونه است؟

درمانهای ارتودنسی معمولا یک درمان زمانبر و پرهزینه است. درحالی که درمان زیبایی کامپوزیت در 2-3 جلسه انجام میشود. ولی این کوتاهی زمان نباید موجب انتخاب درمانی غیر ایده آل کامپوزیت به جای درمان ایده آل ارتودنسی شود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دو × 1 =