سن مناسب ارتودنسی؛ اولین معاینه در چند سالگی باشد؟

سن مناسب ارتودنسی؛ اولین معاینه در چند سالگی باشد؟

یکی از سوالات رایج مراجعین به متخصص ارتودنسی کودکان، سن مناسب ارتودنسی و آغاز درمان است؛ پاسخ این سوال بسیار وابسته به نوع ناهنجاری های بیمار و شدت آن و خصوص احتمال بروز عواقب بدتر در ساختار اسکلت صورت و سلامت عمومی بدن میباشد. در ادامه این مطلب را به صورت کامل شرح داده‌ایم.

صحت محتوا مورد تایید است

با توجه به اهمیت محتوای حوزه سلامت، شایان ذکر است که این محتوا توسط دکتر کامران دوامی نوشته شده است و هیچ گونه دخل و تصرفی در آن نشده است.

سن مناسب ارتودنسی برای اولین معاینه چند سالگیست؟

بهترین زمان برای اولین معاینه ارتودنسی 6 سالگی میباشد. در این سن معمولا اولین دندان های دائمی به محیط دهان راه پیدا میکنند. اولین و مهم ترین نکته قابل توجه در این سن، احتمال تماس پیش رس در دندان های شیری و یا دائمی است. در این موارد تماس پیش رس دو دندان در مقابل هم موجب میشود که کودک در حال رشد، برای راحتی بیشتر فک پایین را به یک طرف، چپ یا راست منحرف کند؛ در این حالت فک پایین در حال رشد به همان طرف منحرف میشود. این عارضه در صورتی که درمان نشود، میتواند موجب انحراف رشدی شدید در فک پایین بشود. اگر فرزندی در این بازه سنی دارید به متخصص مراجعه کنید.

دومین سن مناسب ارتودنسی برای معاینه

زمان مناسب بعدی برای معاینه بیمار ارتودنسی بعد از پایان 8 سالگی است. در حدود آغاز سن 9 سالگی، معمولا رشد عرضی فک ها پایان گرفته و در صورتی که بی نظمی در دندان های قدامی وجود داشته باشد احتمال بهبود خود به خود وجود نخواهد داشت.این بی نظمی ها، خصوصی در ناحیه قدام پایین با توجه به میزان کمبود فضا درمان های متفاوتی خواهد داشت. دستگاه های متحرک و ثابت جهت رفع این بی نظمی ها وجود دارد که با توجه به نظر والدین بیمار انتخاب میشود. در حدود 1 سالگی بررسی وضعیت استخوان فک بالا و احتمال تنگی آن بسیار ضروری است.

چنانچه کودک شما در حدود سن 9-10 سالگی دچار خروپف شبانه است و یا خواب نارام ارد و رشد عمومی بدن مناسب نیست احتمال تنگی فک بالا زیاد است.

معاینه و درمان به موقع در این سن میتواند سلامت عمومی بدن و رشد استخوان های صورت را بهبود ببخشد.

با دستگاه ثابت expander گسترش عرض فک بالا در حدود 9 سالگی انجام میشود. در بسیاری موارد کودک از درمان بعدی بی نیاز میشود.

سن مناسب بعدی برای معاینه و آغاز درمان های ارتودنسی حوالی بلوغ میباشد. برای دختران حدود 10 سالگی و پسر ها کمی دیرتر و حدود 11 سالگی است.

در حقیقت با بروز اولین علائم بلوغ لازم است رشد قدامی – خلفی فک پایین بررسی شود. فک پایین فقط میتواند به صورت نرمال 4 میلی متر عقب تر باشد. در صورتی که این اختلاف بیش از 4 میلی متر باشد مداخله در درمان برای تحریک مراکز رشدی و سرعت بخشیدن به رشد پایین ضروری است. در صورتی که درمان مناسب در این سن انجام نشود، فرصت طلایی تغییرات رشدی از دست میرود و احتمال درمان با دستگاه های تحریک کننده رشدی کمتر میشود.

اصولا 2-3 سال بعد از بلوغ، رشد قدامی ، خلفی در مراکز رشدی به اتمام میرسد و چنانچه درمان صورت نگرفته باشد احتمال موفقیت بعد از این زمان کمتر از 25 درصد میباشد.

اما در مواردی که استخوان های صورت در محدوده نرمال قرار دارند و تغییرات رشدی در طرح درمان ارتودنسی قرار ندارد هیچ گونه محدودیت سنی برای حرکت دادن دندان ها و صاف و مرتب کردن انها وجود ندارد.

درمانهای ارتودنسی که محدود به حرکات دندانی در بستر اسکلتی نرمال هستند در هر سنی مقدور است و محدودیتی ندارد.در همین راستا، خدمات ارتودنسی کودکان در اصفهان نیز برای کسانی که در سنین پایین‌تر نیاز به درمان دارند، به خوبی و با تشخیص یک متخصص قابل انجام است.

بیشتر بخوانید: عوارض ارتودنسی نکردن

امروزه با توجه به افزایش سن امید به زندگی، ارتودنسی بالغین که به درمان بی نظمی های دندانی در افراد سالمند میپردازد، هر روز طرفداران بیشتری پیدامیکند.

درمان ارتودنسی در افراد سالمند میتواند موجب بهبود عملکر سیستم تغذیه شده و سلامت عمومی را افزایش دهد، علاوه بر این با کاهش بی نظمی های دندانی رعایت بهداشت آسانتر شده و سلامت بافت لثه ای نیز بهبود می‌یابد.

یکی دیگر از سوالات بسیار رایج مراجعین به مطب ارتودنسی، سن مناسب برای انجام جراحی فک و صورت میباشد.

وقتی بیمار به مطب ارتودنسی مراجعه میکند و با توجه به شدت ناهنجاری اسکلتال و اتمام رشد صورت، کاندید جراحی فک قرار میگیرد.

اطمینان از پایان یافتن هر گونه رشد در استخوان های صورت ضروری است. یک جراحی فک ایده آل معمولا باید در زمانی انجام شود که جراح از پایان یافتن هر گونه رشد در استخوان های صورت مطمئن باشد تا نتیجه درمان جراحی با تغیرات رشدی باقی مانده دچار اختلال نشود.

در نهایت

به صورت خلاصه میتوان در پاسخ به سوال سن مناسب ارتودنسی گفت که معاینه ارتودنسی باید از حدود سن 6 سالگی آغاز شود و در صورتی که درمان آغاز نشود هر 2 سال تا پایان جهش بلوغ انجام شود. هرگونه اختلال رشدی قبل از بلوغ قابل اصلاح است ولی چنانچه رشد به پایان رسیده باشد احتمال عدم موفقیت درمانهای ارتوپدیک صورت و لزوم جراحی بیشتر میشود. چنانچه درمان های ارتودنسی در محدوده ی حرکات دندانی باشند هیچ گونه محدودیتی از لحاظ زمان آغاز درمان وجود ندارد و درهر سنی قابل انجام است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پنج + یازده =