با توجه به زمانبر بودن درمانهای ارتودنسی که گاها 2 یا 3 سال طول میکشد یکی از نگرانی های مراجعین به مطب درمانی ارتودنسی در بارداری است. در ادامه به صورت تخصصی تمامی دغدغههای شما در باره ارتودنسی در دوران بارداری را پاسخ داده ایم.
صحت محتوا مورد تایید است
با توجه به اهمیت محتوای حوزه سلامت، شایان ذکر است که این محتوا توسط دکتر کامران دوامی نوشته شده است و هیچ گونه دخل و تصرفی در آن نشده است.
آیا در دوران بارداری میتوان ارتودنسی انجام و ادامه داد؟
در پاسخ به این سوال در مورد بارداری در دوران ارتودنسی باید گفت که درمان های ارتودنسی هیچگونه تداخلی با بارداری ندارد. در دوران درمانی ارتودنسی میتوان بارداری را به اتمام رسانده و حتی زایمان کرد و به این ترتیب هیچ گونه تداخل و مشکلی برای فرزند او ایجاد نمیشود.
اما چند نکته مهم در مورد بارداری در دوران ارتودنسی وجود دارد که پرسشهای متداول مراجعین به کلینیک ارتودنسی در اصفهان دکتر دوامی بوده است که در ادامه به آنها پرداختهایم.
آیا رادیوگرافی دندان برای مادر و جنین ضرر دارد؟
در آغاز هر درمان ارتودنسی لازم است رادیوگرافی هایی از بیمار تهیه شود، این رادیوگرافی ها باعث تشعشعاتی به بدن بیمار میشود که درحالت عادی هیچگونه ضرری برای شخص ندارد ولی چنانچه بیمار باردار باشد این رادیوگرافی ها و تشعشعات میتواند برای جنین مضر باشد لذا چنانچه شخصی قصد بارداری دارد باید پیش از بارداری عکس ها، رادیولوژی های ارتودنسی را تهیه کرده باشد. چرا که این عکس ها برای ایجاد طرح درمان ارتودنسی لازم است.
بعد از آغاز درمان ارتودنسی برای شخصی که باردار است و یا باردار میشود هیچگونه گرافی جدیدی تهیه نمیشود لذا نگرانی از لحاظ تشعشعات برای جنین وجود ندارد.
رژیم غذایی در دوران ارتودنسی چه تداخلی با بارداری دارد؟
وقتی که درمان ارتودنسی آغاز میشود بیمار برای نگهداری براکت های ارتودنسی در سطح دندان ها لازم است یکسری رژیم های غذایی خاص را رعایت کند به هر حال واجب است از خوردن غذاهای سفت در حد ته دیگ پرهیز کرده و مغذیجات را کمتر و یا به صورت پودر شده استفاده کند. چنانچه رژیم غذایی مادر باردار در دوران ارتودنسی نیازمند غذاهای سفت میباشد با ایجاد تغییراتی در آنها میتوان از ایجاد اخلال در درمان های ارتودنسی جلوگیری کرد. بدین ترتیب درمان ارتودنسی در بارداری به راحتی قابل انجام است.
بیشتر بخوانید: عوارض ارتودنسی نکردن
آیا درمان های ارتودنسی میتواند باعث اختلالاتی در بهداشت دهان و دندان مادران باردار شود؟
اصولا در دوران بارداری لثه های بیمار آسیب پذیر شده و نسبت به بهداشت دهان و دندان بسیار حساس میشود در این موارد لازم است که مادران بارداربهداشت دهانی بسیار خوب رعایت کرده حداقل روزی 3 بار مسواک بزند چنانچه در دوران بارداری درمان ارتودنسی در حال اجرا باشد اهمیت بهداشت دهان چندین برابر میشود چراکه وجود براکت های ارتودنسی بر سطح دندانی میتواند باعث اسیب به بافت های لثه ای شود و این درمورد مادران باردار بسیار شدید تر است لذا در دوران بارداری برای بیمارانی که در حال اجرای درمان ارتودنسی هستند رعایت بهداشت دهان و دندان بسیارمهم است.
آیا درمان های ارتودنسی هیچگونه خطری برای مادران بارداردارد؟
همانطور که پیش تر اشاره شد درمان های ارتودنسی که شامل حرکات ساده دندانی میباشد هیچگونه اختلالی برای مادران باردار ایجاد نمیکند و هیچگونه خطری ندارد در درمان های ارتودنسی معمولا تزریقی انجام نمیشود و رادیوگرافی ها باید قبل از بارداری تهیه شده باشد درمان های ارتودنسی هر چند زمانبر است ولی هیچگونه تداخلی با دوران بارداری ندارد و خطری برای مادران باردار و فرزندان آنها ایجاد نمیکند. تنها نکته قابل توجه به این موضوع تغذیه بیمار است که ممکن است در دوران بارداری نیازمند رژیم غذایی خاصی باشد این رژیم غذایی را میتوان با مشورت متخصص ارتودنسی و متخصص زنان و زایمان به یک روش بسیار ایده آل تبدیل کرد از سوی دیگر بهداشت دهان و دندان در دوران بارداری اهمیت بسیاری دارد و خصوصا برای بیمارانی که در حال اجرای درمان ارتودنسی هستند لازم با اهمیت خاصی انجام شود.
آیا در دوران ارتودنسی میتوان زایمان کرد؟
مادران باردار به راحتی میتوانند درمان ارتودنسی خود را ادامه داده و در زمان مورد نیاز برای زایمان اقدام نمایند. زایمان چه به صورت طبیعی و چه به صورت سزارین هیچگونه تداخلی با درمان های ارتودنسی ندارد.
انجام بیهوشی و یا هرگونه تزریق دوران بارداری برای حفظ سلامت مادر باردار کاملا از لحاظ ارتودنسی بی خطر است و تداخلی با درمان های ارتودنسی ندارد.
اصولا بعد از بارداری مادر به مدت چند هفته نیازمند استراحت کامل است که در این دوران میتواند با رعایت بهداشت دهان و دندان و رژیم غذایی مورد نظر از حضور در مطب ارتودنسی بی نیاز باشد.
در نهایت
به طور کلی میتوان گفت درمان های ارتودنسی در مادران باردار هیچگونه تداخلی با دوران بارداری ندارد و بیمار میتواند به راحتی دوران بارداری را طی کرده و زایمان خود را به صورت طبیعی انجام دهد تنها نکته مورد توجه در دوارن بارداری رعایت رژیم غذایی مناسب برای حفظ سلامت مادر و حفظ سلامت جنین و رعایت بهداشت دهان و دندان است که باید کاملا تحت کنترل باشد تا از آسیب به بافت لثه ای جلوگیری کند.
لازم به ذکر است درمان های ارتودنسی نیازمند هیچگونه تزریقی نمیباشد و لذا اختلالی با بارداری ندارد.
چنانچه بیمار ما باردار باشد لازم است به قسمت پذیرش مطب اعلام نماید تا جلسات درمانی به گونه ای تنطیم شود که حداقل زمان لازم نیاز را داشته باشد تا مادر برای حضور اتاق ارتودنسی زمان زیادی را معطل نباشد.