ارتودنسی و ام ار ای؛ آیا خطرناکه؟

ارتودنسی و ام ار ای؛ آیا خطرناکه؟

دکتر کامران دوامی

5/5 – (1 امتیاز)

از آنجا که درمان‌های ارتودنسی معمولاً زمانبر هستند و در طول دوره ی درمان ممکن است مراجعه کننده به کلینیک ارتودنسی در اصفهان نیازمند انجام تست‌های تشخیصی پزشکی از جمله ام آر آی باشد و از آنجا که ارتودنسی و ام ار ای در مواردی باهم تداخل دارند، لازم است هم متخصص ارتودنسی و هم بیمار و همچنین تکنسین رادیولوژی جهت انجام تست‌های تشخیصی رادیولوژی همچون ام آر آی آگاهی‌هایی داشته باشد.

صحت محتوا مورد تایید است

با توجه به اهمیت محتوای حوزه سلامت، شایان ذکر است که این محتوا توسط دکتر کامران دوامی نوشته شده است و هیچ گونه دخل و تصرفی در آن نشده است.

 اینکه آیا در دوران درمان ارتودنسی ثابت یا متحرک امکان انجام تست‌های تشخیصی رادیولوژی همچون ام آر آی وجود دارد یا نه؟ میتواند باعث نگرانی‌هایی بشود. چراکه اکثر درمان‌های ارتودنسی زمان بر هستند و تست های تشخیصی برای دیگر مشکلات پزشکی ممکن است در این دوران نیاز باشد.

پلاک‌های متحرک ارتودنسی و انجام تست‌های MRI

در مواردی که درمانجو در حال انجام یک درمان ارتودنسی به وسیله پلاک‌های متحرک می‌باشد درمان‌های تشخیصی همچون ام ار ای بسیار آسان است چرا که در این موارد بیمار می‌تواند در هنگام تهیه گرافی های mri  پلاک متحرک را از دهان خارج کرده و به راحتی یک تست تشخیصی رادیولوژی را انجام دهد در این گونه موارد هیچگونه اخلالی در تست های تشخیصی ایجاد نمی‌شود و نتیجه کاملا دقیق وقابل استفاده برای پزشک می‌باشد.

چالش‌های MRI در بیماران با ارتودنسی ثابت

اما در مواردی که بیمار در حال درمان ارتودنسی ثابت است و براکت‌های فلزی بر روی سطوح دندانی چسبانده شده‌اند و همچنین سیم‌های فلزی بر روی براکت‌ها قرار گرفته است انجام تست‌های تشخیصی می‌تواند موجب نگرانی های باشد.

برای توضیح این موضوع لازم است در مورد فرایند ام آر آی توضیحاتی داده شود. در این گونه موارد بیمار درون یک دستگاه بزرگ و لوله ‌ای شکل قرار می‌گیرد و یک میدان مغناطیسی قوی در اطراف عضو مورد نظر که لازم است مورد تشخیص ام آر آی قرار بگیرد تشکیل می‌شود، امواج رادیویی از این عضو عبور کرده و تاثیر خود را بر روی گیرنده‌ها می‌گذارد. حال اگر قرار باشد این امواج رادیویی از محیط سر و گردن یا همان دهان که براکت‌های ارتودنسی نیز دارند تشکیل شده باشد تاثیر فلز ارتودنسی و همچنین سیم‌ها می‌تواند باعث اخلال در این امواج رادیویی شود.

به عبارت دیگر باید گفت که انجام درمان‌های تشخیصی ام آر آی در دورانی که براکت‌های فلزی و همچنین سیم‌ها در دهان بیمار قرار دارد ممکن است باعث اختلالات تشخیصی شده و نتیجه مطلوبی را برای یک تصویر ام آر آی فراهم نکند.

چگونگی انجام ام ار ای با براکت های فلزی

در این گونه موارد ابتدا لازم است برای ارتودنسی و ام ار ای که بیمار متقاضی انجام تست با متخصص رادیولوژی مشورت کرده و او را از وجود دستگاه‌های ارتودنسی ثابت در دهان خود آگاه کند. در این گونه موارد معمولا با مشاوره متخصص ارتودنسی در صورت نیاز فوری به انجام ام ار ای تمامی براکت‌ها از دندان‌ها جدا شده و تست‌های تشخیصی انجام می‌شود؛ چرا که معمولا در روش‌های تشخیصی ام آر آی برای ضایعات فوری پزشکی می‌باشد که بسیار واجب ‌تر از درمان‌های ارتودنسی هستند.

از این رو پیشنهاد می‌شود که قبل از مراجعه به مطب رادیولوژی برای انجام تست ‌های ام ار ای براکت‌های ارتودنسی توسط متخصص ارتودنسی جدا شده و درمان مدتی به تعویق بیوفتد به این ترتیب از درمان تشخیصی ام آر آی اطمینان حاصل می‌شود.

اگر با ارتودنسی ثابت تست mri انجام دهیم چه میشود؟

 اما چنانچه بیمار بدون توجه به توصیه متخصص ارتودنسی و همچنین رادیولوژی تست ام ار ای را بدون خارج کردن وسایل فلزی از دهان خود یا همان براکت های فلزی انجام دهد تاثیر چندانی براکت‌های ارتودنسی ندارد چرا که امواج رادیویی انرژی بالایی ندارند و امکان جدا کردن سیم‌ها یا براکت‌ها را ندارد، لذا در این گونه موارد اخلالی در روند درمان ارتودنسی پدید نمی‌آید و تنها نتیجه ام آر آی قابل اطمینان نمی‌باشد.

 در نهایت

توصیه می‌شود برای ارتودنسی و ام ار ای چنانچه یک بیمار در حال اجرای درمان‌های ارتودنسی ثابت که براکت‌های فلزی و سیم‌ها را در دهان خود دارد، نیازمند تست های تشخیصی رادیولوژی که مهمترین آنها ام ار ای است ابتدا با متخصص رادیولوژی مشورت کرده و در صورت لزوم پیش از مراجعه به مراکز تشخیصی ام آر آی به مرکز دندان پزشکی مراجع کرده و تمامی براکت های فلزی را از دهان خود خارج بکند. یک تشخیص صحیح و قابل اطمینان ام ار ای اهمیت بسیار بیشتری دارد و در این گونه موارد تاخیر چند روزه در درمان ارتودنسی معمولاً مشکل ساز نیست.

سوالات متداول

آیا می‌توان هنگام ارتودنسی ثابت تست MRI انجام داد؟

در بیشتر موارد، براکت‌ها و سیم‌های فلزی ارتودنسی می‌توانند باعث اختلال در تصاویر MRI شوند. بهتر است پیش از انجام MRI با متخصص ارتودنسی و رادیولوژی مشورت کنید.

آیا پلاک‌های متحرک ارتودنسی بر دقت MRI تأثیر می‌گذارند؟

خیر، پلاک‌های متحرک ارتودنسی به راحتی از دهان خارج می‌شوند و تأثیری بر تصاویر MRI ندارند. اما اگر خارج نشوند در نتیجه اخلال ایجاد میکند.

آیا جداسازی براکت‌های ارتودنسی برای MRI ضروری است؟

در موارد فوری پزشکی، ممکن است نیاز به جداسازی براکت‌ها باشد. این کار با مشاوره متخصص ارتودنسی انجام می‌شود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

بیست − 8 =