وقتی که بیماران به بهترین متخصص ارتودنسی اصفهان مراجعه میکند یکی از شایع ترین مشکلات آنها در دوران درمان ارتودنسی التهاب لثه میباشد و علت التهاب لثه در ارتودنسی را جویا میشوند. به عبارت دیگر بیمارانی که درمان خود را آغاز میکنند ولی توضیحات جلسه اول متخصص ارتودنسی را چندان جدی نگرفته و بهداشت دهان و دندان را رعایت نمیکند معمولاً دچار التهاب لثه در دوران ارتودنسی میشود.
صحت محتوا مورد تایید است
با توجه به اهمیت محتوای حوزه سلامت، شایان ذکر است که این محتوا توسط دکتر کامران دوامی نوشته شده است و هیچ گونه دخل و تصرفی در آن نشده است.
التهاب لثه چیست و چگونه ایجاد میشود؟
در حالت عادی لثه صورتی رنگ است و نباید در صورت لمس به وسیله غذا یا هر چیز دیگری خونریزی کند. به عبارت دیگر یک لثه سالم: صورتی، محکم و بدون خونریزی میباشد. چنانچه یک بیمار در مراحل درمان ارتودنسی بهداشت دهان و دندان را رعایت نکند و بعد از هر بار غذا خوردن دندانها را خوب مسواک نکند تجمع میکروبها در روی لثهها و خصوصاً در اطراف براکتهای ارتودنسی میتواند باعث ایجاد التهاب لثه گردد.
اولین علامت التهاب لثه در ارتودنسی مستعد شدن لثهها به خونریزی میباشد به عبارت دیگر چنانچه بیمار بهداشت دهان و دندان را رعایت نکرده و میکروبها را از محیط دهان کم نکند التهاب لثه در دوران ارتودنسی ایجاد شده و اولین علامت آن خونریزی میباشد.
در این گونه موارد وقتی که بیمار لثههای خود را مسواک میزند بلافاصله از شیار لثه ها محل اتصال آنها به دندانها خونریزیهای جزئی ایجاد میشود. در این مرحله از التهاب لثه در دوران ارتودنسی چنانچه بیمار بهداشت دهان و دندان را مجدداً رعایت کرده و بعد از هر بار غذا خوردن خوب مسواک کند و برای این مسواک زدن زمان مناسب حداقل ۵ دقیقه را در نظر بگیرد معمولا التهاب لثه در ارتودنسی از بین رفته و به صورت نرمال در میآید.
ولی چنانچه بیمار با علی رغم وجود خونریزی در دوران ارتودنسی و ایجاد التهاب لثه هنوز رعایت بهداشت دهان و دندان را نکرده و خوب مسواک نکند میتواندالتهاب لثه پیشرفت کرده و به بیماریهای خطرناکی شود لازم به توضیح هست که اولین علامت التهاب لثه در دوران ارتودنسی خونریزی میباشد.
به عبارت دیگر بیمار در صورت مسواک زدن حتی به صورت سطحی و جزئی دچار خونریزی شدید میشود و این خونریزی میتواند تمامی سطوح دندانی را بپوشاند. لازم به توضیح است که التهاب لثه در دوران ارتودنسی تنها یک مرحله اولیه و یک نشانه از بیماریهای لثهای میباشد بلکه خونریزی های لثه ای میتواند نشانه ایجاد پوسیدگی های ثانویه در دوران درمان ارتودنسی باشد .
بیشتر بخوانید: بعد از ارتودنسی چه بخوریم
علت التهاب لثه در طول درمان ارتودنسی چیست؟
وقتی که براکتها بر روی دندانها متصل میشود یک جسم خارجی در دهان قرار گرفته است که میتواند موجب تجمع خوردههای غذا شود. خوردههای غذا محیط مناسبی برای رشد میکروبها هستند و لذا میتوانند باعث ایجاد التهاب لثه، پوسیدگی دندان و همچنین بوی بد دهان شود .
چگونه از التهاب لثه در دوران ارتودنسی جلوگیری کنیم؟
- تهیه دهانشویه های حاوی فلوراید
- استفاده از مسواک بین دندانی
- رعایت بهداشت دهان و دندان:
- روزانه حداقل دو بار دندانهای خود را با مسواک مخصوص ارتودنسی یا مسواک نرم تمیز کنید.
- استفاده از نخ دندان ارتودنسی یا ابزارهای مشابه (مثل واتر جت یا فلاس تریدر) برای تمیز کردن فضای بین دندانها و اطراف سیمها ضروری است.
- شستوشو با دهانشویه ضدعفونیکننده حاوی کلرهگزیدین یا فلوراید به کاهش باکتریها و جلوگیری از تشکیل پلاک کمک میکند.
- توجه به رژیم غذایی
- از مصرف مواد غذایی شیرین، چسبناک و حاوی کربوهیدرات بالا که موجب تشکیل پلاک میشوند خودداری کنید.
- میوهها و سبزیجات تازه مصرف کنید تا سلامت لثهها تقویت شود.
- مراجعات منظم به مطب ارتودنسی
- معاینات منظم به ارتودنتیست کمک میکند تا از بروز مشکلاتی مانند التهاب لثه جلوگیری کند و در صورت لزوم، اقدامات پیشگیرانه انجام دهد.
- ماساژ لثهها
- با انگشت تمیز یا یک مسواک نرم، به آرامی لثهها را ماساژ دهید تا جریان خون افزایش یابد و لثهها قویتر شوند.
- نوشیدن آب فراوان
- نوشیدن آب به شستوشوی باکتریها و باقیمانده غذاها کمک میکند.
- استفاده از موم ارتودنسی
- در صورتی که براکتها یا سیمها به لثهها آسیب میزنند، از موم مخصوص برای کاهش اصطکاک استفاده کنید.
- پیشگیری از عادتهای آسیبزننده
- از جویدن ناخن، مداد یا اشیای سخت که ممکن است به لثهها و براکتها آسیب برساند، خودداری کنید.
عوامل موثر در التهاب لثه هنگام استفاده از بریسهای ارتودنسی چیست؟
براکتهای ارتودنسی که اصطلاحاً بریس نامیده میشوند بعد از اتصال به سطوح دندانی میتوانند گیر غذایی را زیادتر کرده و محیط دهان را برای رشد میکروبها آماده کند. در صورتی که بیمار حداقل روزی سه بار و بعد از هر وعده غذایی خوب مسواک نکند میتواند موجب رشد میکروبها در دهان شده التهاب لثه در ارتودنسی را افزایش دهد.
در نهایت باید گفت
التهاب لثه در دوران ارتودنسی یکی از پدیده های بسیار شایع میباشد و علت التهاب لثه در ارتودنسی که معمولا به علت عدم رعایت بهداشت توسط بیمار و خوب مسواک نزدن ایجاد میشود .
برای جلوگیری ازالتهاب لثه در دوران ارتودنسی لازم است هر بیمار بعد از هر بار غذا خوردن دست کم سه بار در روز دندانها را به مدت ۵ دقیقه مسواک زده و چه خوب است که از دهان شویههای فلورایدار و همچنین مسواکهای بین دندانی نیز استفاده بکند . چنانچه بهداشت دهان و دندان توسط بیمار رعایت نشود و مسواک هر بار بعد از خوردن غذا زده نشود میتواند التهاب لثه در دوران ارتودنسی را ایجاد کند که با علائمی همچون بوی بد دهان و همچنین خونریزی لثهها شناخته میشود.
اگربیمار دچار التهاب لثه در دوران ارتودنسی شود لازم است با متخصص ارتودنسی تماس گرفته تا روشهای درمانی مرسوم را اجرا کند. متخصص ارتودنسی ممکن است از بیمار بخواهد که تعداد مراحل مسواک زدن خود را بیشتر کند یا زمان مسواک زدن را افزایش دهد علاوه بر این از دهانشویهها استفاده کرده و یا در مواردی جرمگیریهای مخصوصی را برای کاهش التهاب لثه در دوران ارتودنسی انجام دهد .