بعد از آغاز درمان ارتودنسی توسط متخصص ارتودنسی در اصفهان و نصب براکت ها بر روی دندان های بیمار معمولا توصیه های بهداشتی به وسیله متخصص ارتودنسی به صورت کتبی یا شفاهی برای روش های جلوگیری از بوی بد دهان در زمان ارتودنسی به بیمار داده می شود.
صحت محتوا مورد تایید است
با توجه به اهمیت محتوای حوزه سلامت، شایان ذکر است که این محتوا توسط دکتر کامران دوامی نوشته شده است و هیچ گونه دخل و تصرفی در آن نشده است.
وجود براکت های ارتودنسی و یا دیگر دستگاه ها بر روی دندان ها می تواند باعث افزایش گیر پلاک های میکروبی شده به گونه ای که دهان بیمار بو بگیرد و می تواند باعث نگرانی او یا والدینش بشود. از این رو لازم است که بیمار نکات بهداشتی که توسط متخصص ارتودنسی مطرح می شود را حتما رعایت بکند و به این ترتیب از بوی بد دهان جلوگیری نماید. با این وجود گاها هنوز با رعایت بهداشت دندان نیز بوی بد دهان در طول دوره ارتودنسی ایجاد می شود و لازم است که این علل بوی بد دهان در ارتودنسی به وسیله متخصص ارتودنسی بررسی شود.
علل بوی بد دهان در ارتودنسی
- عدم رعایت بهداشت
- استعمال سیگار و دخانیات
- وجود عفونت در دهان
- وجود عفونت در گلو وبینی
- التهاب لثه یا زخم دوران ارتودنسی
- خوب مسواک نزدن و یا کوتاه بودن زمان مسواک
وجود خورده های غذا و پلاک های میکروبی بر روی براکت های ارتودنسی می تواند باعث فساد شده و دندان ها را دچار پوسیدگی نماید علاوه بر آن، بوی بد دهان را هم ایجاد میکند.
آیا با وجود مسواک زدن در ارتودنسی همواره امکان بوی بد در دهان وجود دارد؟
ممکن است التهاب لثه یا زخم هایی که در طول دوران ارتودنسی بر روی لثه ها ایجاد شود موجب بوی بد دهان شود در این موارد لازم است که بیمار یا والدین او از دهان شویی های مخصوص ارتودنسی استفاده کند تا زخم ها و خونریزی های لثه ای کاهش پیدا کرده و بوی بد دهان برطرف شود.
جلوگیری از بوی بد دهان در زمان ارتودنسی
- مسواک زدن مداوم
- جرم گیری دندان ها
- استفاده از نخ دندان
- آشامیدن کافی آب
- استفاده از دهانشویه های فلوراید دار
- عدم استفاده از قلیان و سیگار
جرم گیری در رفع بوی دهان در ارتودنسی موثر می باشد که معمولا هر چند جلسه به وسیله متخصص ارتودنسی انجام می شود. همیشه مسواک زدن باعث تمیز شدن دندان ها نمی شود و گاها بعضی از جرم ها در نواحی بین دندانی یا زیر لثه ها گیر می کند که به وسیله جرم گیری برطرف می شود و بهترین روش برای رفع بوی دهان در این موارد می باشد.
تاثیر جرم گیری در رفع بوی بد دهان در ارتودنسی
ممکن است که بیمار یا والدین او در مورد روش های جلوگیری از بوی بد دهان در ارتودنسی سوالاتی از متخصص ارتودنسی بپرسند در پاسخ به این سوال باید گفت که بهترین روش برای رفع بوی بد دهان همواره مسواک زدن بعد از هر بار غذا خوردن یعنی حداقل سه بار در طول شبانه روز می باشد که هر مسواک حداقل باید پنج دقیقه زمان داشته باشد.
علاوه بر آن نخ های بین دندانی مخصوص ارتودنسی و مسواک های مخصوص ارتودنسی نیز وجود دارد که می تواند باعث افزایش سلامت بهداشت دهان و دندان شود و گیر غذایی را که موجب فساد آنها در دهان شده و باعث پوسیدگی و بوی بد دهان میشود را برطرف کند. در کنار این موارد هر چند جلسه ی معاینه در مطب متخصص ارتودنسی جرمگیری هایی برای کندن جرم های زیرلثه ای نیز انجام میشود که در سلامت بهداشت دهان دندان موثر است. دهانشویی های فلورایدار نیز از عوامل بسیار موثر بر رفع پوسیدگی ها و همچنین کاهش بوی بد دهان می باشد.
چه زمانی بوی بد دهان خود را به متخصص ارتودنسی اطلاع دهم؟
لازم به ذکر است که گاهی ممکن است بیمار یا والدین او وجود بوی بد دهان را در طول دوره ارتودنسی یک مسئله عادی حساب کرده و برای متخصص ارتودنسی مطرح نکند. لذا لازم است بیمار و والدین او مطلع باشند که چه زمانی بوی بد دهان خود را به متخصص ارتودنسی اطلاع دهند.
وجود بوی بد دهان در دوران درمان ارتودنسی به هیچ وجه پدیده ای عادی نیست و باید حتما به متخصص ارتودنسی گزارش داده شود تا روش های درمان و پیشگیری آن به کار برده شود. بوی بد دهان می تواند ناشی از بیماری های لثه و یا پوسیدگی هایی باشد که حتما باید رسیدگی شده و در اولین فرصت درمان شود.
غذا های مفید برای مبارزه با بوی بد دهان در ارتودنسی
ممکن است که بیمار یا والدین او در مورد غذاهای مفید برای مبارزه با بوی بد دهان سوالاتی را از متخصص ارتودنسی بپرسند باید گفت برای رفع بوی بد دهان هیچ غذای خاصی وجود ندارند و تنها عامل رفع بوی بد دهان در دوران ارتودنسی رعایت بهداشت به وسیله مسواک های عادی و بین دندانی می باشد و درعین حال لازم است از دهانشویی های فلوراید دار استفاده شود .
بدین ترتیب می توان گفت هیچ گونه غذای خاصی برای رفع بوی بد دهان وجود ندارد و فقط لازم است که بهداشت دهان به خوبی رعایت شود.
بیشتر بخوانید: بعد از ارتودنسی چه بخوریم
در نهایت باید گفت
بوی بد دهان در طول دوره درمان ارتودنسی پدیده عادی نیست و نبایستی وجود داشته باشد و چنانچه بیمار یا والدین او متوجه بوی بد دهان میشوند حتما باید با متخصص ارتودنسی مشورت نماید هرچند روش های جلوگیری از بوی بد دهان در طول ارتودنسی استفاده از مسواک های بین دندانی، مسواک عادی و دهانشویی های فلورایدار می باشد. چنانچه که بوی بد دهان با این روش ها برطرف نشود لازم است سیستم گوارشی بیمار توسط متخصص داخلی بررسی شود.
سوالات متداول
تنها روش برای رفع بوی بد دهان افزایش بهداشت دهان می باشد لازم است بعد از هر بار غذا خوردن دندان ها مسواک زده شود و از دهانشویی ها یا مسواک های بین دندانی استفاده شود.
چنانچه بعد از هر بار غذا خوردن دندان ها به مدت پنج دقیقه مسواک زده شود و همچنین از دهانشویی های فلورایدار استفاده شود بوی بد دهان به راحتی برطرف می شود لازم است توضیح داده شود که بعد از هر بار غذا خوردن باید تمام سطوح دندانی و براکت ها تمیز شود و یک بار مسواک زدن در شبانه روز کافی نیست.