آیا ارتودنسی باعث پوسیدگی دندان میشود؟

آیا ارتودنسی باعث پوسیدگی دندان میشود؟

دکتر کامران دوامی

5/5 – (2 امتیاز)

از سوالات رایجی که توسط والدین و بیمار مراجع کننده به کلینیک ارتودنسی در اصفهان دکتر دوامی پرسیده میشود، این است که آیا ارتودنسی باعث پوسیدگی دندان میشود؟ از انجا که درمان های ارتودنسی معمولا زمانبر هستند و بین 1 تا 2 سال طول میکشد ممکن است در این دوران به علت عدم رعایت بهداشت و گیر غذایی زیاد برروی براکت های ارتودنسی که به دندان ها چسبیده میشود پوسیدگی دندانی ایجاد شود لازم است مراجعین به مطب ارتودنسی در این زمینه اطلاعاتی داشته باشند.

صحت محتوا مورد تایید است

با توجه به اهمیت محتوای حوزه سلامت، شایان ذکر است که این محتوا توسط دکتر کامران دوامی نوشته شده است و هیچ گونه دخل و تصرفی در آن نشده است.

 آیا براکت های ارتودنسی میتوانند موجب پوسیدگی دندانی بشوند؟

در پاسخ به این سوال باید گفت براکت های ارتودنسی به خودی خود پوسیدگی زا نیستند و موجب ایجاد پوسیدگی برروی سطوح دندانی نمیشوند اما وجود جسم خارجی در محیط دهان میتواند موجب افزایش گیر غذایی و پلاک های میکروبی شود.تجمع مواد غذایی در اطراف براکت ها که به دنبال ان موجب رشد میکروب ها بر سطوح دندانی میشود از عوامل موثر در ایجاد پوسیدگی ها میباشد.لذا باید دانست که امکان پوسیدگی دندان در دوران ارتودنسی در صورتی که بهداشت دهان توسط درمان شونده رعایت نشود وجود دارد و باعث افزایش پوسیدگی های دندانی در دوران ارتودنسی میشود.

برای پیشگیری از پوسیدگی دندان هنگام ارتودنسی رعایت نکاتی در طول درمان لازم است :

  1. بیمار بعد از هر بار صرف غذا یعنی حداقل روزی 3 بار مسواک زده و تمامی سطوح دندانی را تمیز کند.
  2. رعایت زمان لازم برای مسواک زدن که لازم است هر مسواک زدن حداقل 5 دقیقه طول بکشد.

بیمارانی که زمان مسواک زدن را رعایت نکرده و یا حداقل روزی 3 بار مسواک نمیزنند به مرور دچار پوسیدگی های کوچکی در اطراف براکت های دندانی میشود که ناشی از گیر غذایی در این نواحی و تجمع میکروب ها میباشد. از روش های دیگر برای پیشگیری از پوسیدگی دندان هنگام ارتودنسی استفاده از انواع دهانشویه ها میباشد که در داروخانه ها وجود دارد.

این دهانشویه ها که باید بعد از مسواک زدن استفاده شود موجب افزایش سطح فلوراید روی دندان ها شده و در عین حال حجم میکروب های دهانی را کاهش می دهد. در این صورت میزان پوسیدگی برروی سطوح دندانی کاهش پیدا میکند.

بیماران باید توجه داشته باشند که پیشگیری از پوسیدگی دندانی هنگام ارتودنسی در درجه ی اول به وسیله مسواک زدن های مداوم و حداقل روزی 3 بار انجام میشود و در صورتی که فقط از دهانشویه ها استفاده شود پوسیدگی ها حتما ایجاد خواهند شد.

در مورد ارتباط ارتودنسی و پوسیدگی دندان باید گفت که تجمع مواد غذایی در اطراف براکت ها در صورتی که تمیز نشود در ابتدا باعث ایجاد لکه های سفید رنگی شده که پوسیدگی اولیه نامیده میشود و در صورتی که بهداشت رعایت نشود این پوسیدگی ها قهوه ای رنگ شده که نیازمند ترمیم است.

برای جلوگیری از پوسیدگی های دندانی در هنگام ارتودنسی لازم است که بیماران در حین درمان حداقل روزی 3 بار مسواک زده و از دهانشویه استفاده کنند و در صورت مشاهده لک های سفید رنگ روی سطوح دندانی و نواحی اطراف لثه سریعا به مطب مراجعه کنند این در حالی است که متخصص ارتودنسی نیز در هر جلسه درمانی حتما تمامی سطوح دندانی را از لحاظ وجود پوسیدگی بررسی کرده و در صورت اغاز روند پوسیدگی دستورالعمل های لازم را به بیمار میدهد.

از جمله روش های جلوگیری از پوسیدگی در طول درمان ارتودنسی استفاده از مسواک های بین دندانی میباشد. این مسواک ها در داروخانه ها موجود میباشد و روشی مشابه روش مسواک زدن عادی دارد و لازم است نواحی بین دندانی به وسیله ی انها تمیز شود با این وجود مسواک عادی روزانه 3 بار بعد از هر وعده غذایی مهم ترین عامل برای جلوگیری از پوسیدگی دندانی میباشد و به هیچ وجه استفاده از دهانشویه و مسواک های بین دندانی نمیتواند جایگزین مسواک زدن های عادی باشد.

آیا ارتودنسی باعث پوسیدگی دندانی میشود؟

پوسیدگی های دندانی به وسیله میکروب ها و برروی تجمعات غذایی در دهان ایجاد میشود. وجود براکت ها برروی دندان ها این تجمع مواد غذایی را افزایش میدهد لذا برای جلوگیری از پوسیدگی دندانی لازم است بیمار روزی 3 بار بعد از هر وعده غذایی دندان ها را با مسواک تمیز کند این مسواک حداقل باید 5 دقیقه زمان داشته باشد. استفاده از مسواک های بین دندانی و دهانشویه نیز میتواند موجب کاهش پوسیدگی دندانی شود.

بیشتر بخوانید: مراقبت بعد از ارتودنسی چیست؟

دلایل پوسیدگی دندانی در حین ارتودنسی

وقتی که براکت های ارتودنسی برروی دندان ها متصل میشود مواد غذایی بر سطوح دندانی تجمع پیدا میکند و چنانچه این مواد غذایی توسط بیمار به وسیله مسواک زدن های مداوم تمیز نشود موجب افزایش میکروب های دهانی میشود که به تدریج لک های پوسیدگی را در اطراف براکت ها ایجاد میکند.

روش‌های جلوگیری از پوسیدگی در طول ارتودنسی

مسواک زدن به مدت زمان مناسب حداقل  5دقیقه و بعد از هروعده غذایی یعنی حداقل روزی 3بار بهترین روش پیشگیری از پوسیدگی دندانی میباشد در عین حال مسواک های بین دندانی و دهانشویه ها که در داروخانه موجود میباشد نیز میتوانند مانع از ایجاد پوسیدگی ها شوند.

درمان پوسیدگی در حین یا بعد از ارتودنسی چیست؟

لازم است مراجعین مطب ارتودنسی بعد از اغاز درمان به صورت مداوم سطوح دندانی خود را در حین مسواک زدن چک کنند تا چنانچه پوسیدگی های اولیه به صورت لک های سفید به پوسیدگی های پیشرفته به صورت لکه های قهوه ای رنگ در حال ایجاد میباشند سریعا درمان را شروع کنند.

برای درمان پوسیدگی های دندانی در حین ارتودنسی روش های مختلفی وجود دارد:

میتوان از فلورایدتراپی که در مطب ارتودنسی انجام میشود اغاز کرد و چنانچه روند روش پوسیدگی ها بیشتر باشد لازم است براکت ها از سطح دندان ها جداشده و متخصص ترمیمی پوسیدگی ها ی دندانی را ترمیم کند.

ایا درمان ارتودنسی میتواند موجب از دست رفتن دندان به علت پوسیدگی شود؟

چنانچه درمان ارتودنسی طولانی مدت باشد و چنانچه بیمار در حین درمان ارتودنسی رعایت بهداشت دهان را نکرده و خوب مسواک نزند و از روش های کمکی همچون مسواک بین دندانی و دهانشویه استفاده نکند پوسیدگی های دندانی میتواند ایجاد شده و پیشرفت کند. چنانچه بیمار در رعایت بهداشت و همچنین روند ترمیم پوسیدگی های ایجاد شده سخت کوش نباشد به مرور اسیب های غیر قابل برگشتی به بافت های دندانی خورده و گاها موجب از دست رفتن دندان میشود.

در نهایت

در پاسخ به سوال “آیا ارتودنسی باعث پوسیدگی دندان میشود؟” مطالبی مطرح شد. برای جلوگیری از ایجاد پوسیدگی در حین درمان ارتودنسی بیمار لازم هرروز بعد از هر وعده غذایی دندان ها را به مدت 5 دقیقه مسواک زده و حداقل 1 بار از دهانشویه استفاده کند و همچنین تمامی سطوح دندانی را در حین مسواک زدن چک کند تا چنانچه پوسیدگی اولیه یا ثانویه ایجاد شده است در جهت رفع انها اقدام کند. درمان پوسیدگی های اولیه با فلوراید تراپی و در موارد پیشرفته تر با ترمیم مواد درمانی انجام میشود. چنانچه بیمار حین درمان ارتودنسی رعایت بهداشت دهان را نکند پیشرفت پوسیدگی ها میتواند اسیب های غیر قابل برگشتی به دندان ها بزند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

20 − 7 =