وقتی که یک مراجعهکننده به دکتر ارتودنسی اصفهان چهارباغ بالا برای یافتن یک لبخند زیبا از متخصص ارتودنسی تمامی راه حلهای موجود را جستجو میکند معمولاً در گام اول وضعیت اسکلت فک و صورت مورد بررسی قرار میگیرد. اینکه آیا ارتودنسی بدون جراحی فک امکان پذیر است؟ و آیا استخوان فک بالا واستخوان فک پایین رشد مناسبی داشته اند یا نه؟مورد توجه متخصص ارتودنسی در آغاز درمان است.
صحت محتوا مورد تایید است
با توجه به اهمیت محتوای حوزه سلامت، شایان ذکر است که این محتوا توسط دکتر کامران دوامی نوشته شده است و هیچ گونه دخل و تصرفی در آن نشده است.
در این گونه موارد چنانچه رشد مناسبی در فک بالا یا پایین انجام نشده باشد به عبارت دیگر یک عامل اخلالگر محیطی مانع از رشد کافی و سالم استخوان های دو فک شده باشد و مراجع کننده به مطب ارتودنسی در سن در حال رشد باشد به عبارت دیگر از سن بلوغ گذر نکرده باشد تغییرات رشدی به وسیله انواعی از دستگاه های ارتوپدی فک و صورت به عنوان گام اول برای درمان ارتودنسی مورد توجه قرار میگیرد.
بهترین سن برای اصلاح اسکلت فک و صورت
واضح است که ایجاد یک لبخند زیبا و دندان های ردیف در کنار یکدیگر وقتی آسان تر است که اسکلت فک و صورت در موقعیت نرمالی قرار داشته باشد و فک بالا وپایین کاملا ایده آل باشد. تقریبا اکثر این مواقع چنانچه هنوز پتانسیل رشدی در استخوان های دو فک وجود داشته باشد به عبارت دیگر کودک هنوز از سن بلوغ گذر نکرده باشد که از لحاظ تقویمی میتوان گفت سن 12-13 سال برای دختران و 13-14 سال برای پسران میباشد؛ میتوان به وسیله انواع دستگاه های ارتوپدی فک و صورت تغییرات رشدی ایجاد کرده و به عبارت دیگر بستر مناسب اسکلتال برای درمان های ارتودنسی ایجاد کرد.
اما اگر مراجع به مطب ارتودنسی از سن بلوغ گذر کرده باشد به عبارت دیگر بزرگتر از 14-15 سال باشد و مراکز رشدی تمامی توانایی رشدی خود را از دست داده باشند در این گونه موارد معمولا ایجاد تغییرات در وضعیت اسکلت فک و صورت ممکن نیست و چه بسا مجبور هستیم تمام درمان های ارتودنسی بدون ایجاد تغییرات شدید اسکلت فک و صورت آغاز کنیم.
درمان ارتودنسی بعد از بلوغ
این موضوع از اهمیت معاینه کودکان پیش از سن بلوغ در حدود سن 6 تا 12 سالگی را در مطب ارتودنسی مشخص میکند چرا که در این گونه موارد به علت وجود انواعی از پتانسیل های رشدی در استخوان های فک و صورت امکان تغییرات اسکلتال وجود دارد و میتوان از بسیاری از عوارض سخت شدید آینده جلوگیری کرد.
اگر مراجعه به مطب ارتودنسی بزرگتر از سن ۱۴-۱۵ سال باشد یا به عبارت دیگر از سن بلوغ گذر کرده و هیچ گونه رشدی در استخوانهای فک و صورت او وجود نداشته باشد همه درمانهای ارتودنسی باید بر پایه اسکلت فک و صورتی انجام بشود که امکان رشد ندارد .
به طور کلی در مطب ما چنانچه شخصی برای درمان ارتودنسی بدون جراحی فک مراجعه میکند برای طرح درمان اولیه قبل از در نظر گرفتن وضعیت دندان ها حتما اسکلت فک و صورت را بررسی میکنیم اینکه آیا استخوانهای دوفک وضعیت رشدی مناسبی داشتند یا نداشتند و همچنین آیا رابطه نرمالی نسبت به یکدیگردارند یا نه.
پنهان کردن ناهنجاریهای فک با حرکات دندانی
چیزی که اهمیت بیشتری در مطب ارتودنسی ما دارد این است که برای درمان بیماران مراجعه کننده به مطب ما بیش از آنکه اعداد و ارقام درج شده کتابها و مورد توجه دانشگاه را بررسی کنیم ظاهر بیمار را مورد اهمیت قرار میدهیم .
به عبارت دیگر اگر وضعیت اسکلت فک و صورت به گونهای است که صورت زیبا یا قابل قبول وجود دارد حتی اگر بر اساس اعداد و ارقام دانشگاهی نیازمند جراحی فک باشیم نیز از این موضوع صرف نظر کرده و تمام تلاش خود را انجام میدهیم تا حرکات دندانی را به گونهای انجام داده که وضعیت نابه هنجار فک و صورت را پنهان کنیم.
به این روش درمانی روش درمانی مخفی کاری یا کم و فلیج میگویند که عبارت است از حرکات دندانی که میتواند وضعیت نابه هنجار یا زشت اسکلت فک و صورتی که توانایی تغییرات رشدی ندارند را پنهان کند. مثلاً در مواردی که استخوانهای فک پایین رشد مناسبی نداشته است و عقب تر از فک بالا میباشد یک روش درمانی برای افرادی که دیگر توانایی رشد ندارند جراحی فک پایین است که به وسیله جراح فک و صورت انجام میشود اما این روش درمانی معمولاً زمانبر، هزینه بر و دردناک است.
روش مخفی کاری در ارتودنسی چیست؟
در این گونه موارد برای ارتودنسی بدون جراحی فک در صورتی که صورت بیمار یا به شرط آنکه صورت بیمار زیبایی مناسبی داشته باشد و همچنین از لحاظ تنفس مشکل شدیدی برای مراجعه کننده وجود نداشته باشد میتوان از روشهای مخفی کاری برای درمان استفاده کرد.
در این گونه موارد وجود اختلاف رشدی دوفک بالا و پایین را به جای جراحی فک و جلو آوردن فک پایین با کشیدن دو دندان از فک بالا و عقب بردن دندانهای بالا جبران میکند. اینگونه درمانهای مخفی کاری که در درمانهای ارتودنسی بسیار شایع است میتواند از این گونه جراحیهای سخت و پرهزینه فک و صورت جلوگیری کند.
از سوی دیگر در صورتی که فک پایین رشد بیش از حد داشته باشد و یا به عبارت دیگر فک پایین جلوتر از حد نرمال باشد نیز یکی از روشهای درمانی استفاده از جراحیهای سخت و دردناک فک میباشد تا بتوانیم استخوان فک پایین را عقبتر ببریم.
روش مخفی کاری چگونه انجام میشود؟
اما مواردی در صورتی که چهره بیمار از لحاظ ارتودنسی قابل پذیرش باشد و خود شخص نیز نیست تمایل چندانی به جراحی نداشته باشد میتوانیم با کشیدن دو دندان از فک پایین و بستن فضای حاصل از کشیدن آنها دندانها را عقب تر برده به عبارت دیگر یک مخفیکاری ارتودنسی انجام بدهیم.
درمانهای مخفی کاری برای جبران ناهنجاریهای اسکلتال که معمولاً در مواردی که میزان ناهنجاریهای اسکلتال دو فک خیلی شدیدی نیست میتواند بسیار برای بیمار خوشایند بوده و مزایای زیادی را به همراه داشته باشد؛ تقریبا در تمام موارد مراجعه کننده بعد از پایان درمان از نتیجه درمان راضی است و از اینکه جراحی پرهزینه و دردناک فک و صورت را انجام نداده است بسیار خشنود است. اگر درمان های ارتودنسی برای شما هزینه زیادی دارد میتوانید در کلینیک دکتر کامران دوامی با شرایط ویژه ارتودنسی قسطی در اصفهان را انجام دهید و بسته به شرایط شما اقساط تعیین میشوند.
حرکات دندانی و فکی بدون جراحی با مینی اسکرو
امروزه با پیشرفت علم ارتودنسی در کنار روشهای سنتی قدیمی میتوان از به کارگیری پیچهای کوچکی در فک استفاده کرده که آنها را اصطلاحا مینی اسکرو یا پیچ کوچک مینامیم. استفاده از مینی اسکرو در درمانهای ارتودنسی انقلاب بزرگی در طرح درمانها ایجاد کرده است چرا که بسیاری از حرکات دندانی و یا فکی که فقط و فقط به وسیله جراحیهای سخت و پرهزینه فک و صورت قابل اجرا بود این روزها به وسیله مینی اسکرو به راحتی انجام میشود و بیمار هیچ گونه هزینه سنگینی پرداخت نکرده و تقریباً هیچ درد و ناراحتی را تحمل نمیکند. استفاده از مینی اسکرو ها روز به روز به شایعتر میشود و بسیاری از روشهای جدید را مورد توجه قرار میدهد.
در نهایت باید گفت
ارتودنسی بدون جراحی فک بسیار شایع شده است چرا که درمانهای جراحی فک و صورت بسیار پرهزینه هستند و بیمار درد و ناراحتی شدیدی را تجربه میکند من به عنوان یک متخصص ارتودنسی تلاش زیادی میکنم تا از انجام جراحیهای فک جلوگیری کنم. استفاده کردن از روشهای پنهان کاری و یا به وسیله مینی اسکرو ها میتواند بسیاری از جراحیهای فک را از طرح درمان ارتودنسی حذف کرده و نتیجه قابل قبولی برای مراجعه کننده به مطب ارتودنسی فراهم کند.
با این وجود به اهمیت بررسی کودکان شما پیش از سن بلوغ در درمانهای ارتودنسی بسیار زیاد است چرا که در صورتی که هنوز امکان تغییرات رشدی وجود داشته باشد بهترین راه به جای درمانهای ارتودنسی پیشگیری از ایجاد ناهنجاریهای فکی میباشد که بهترین روش در ارتوپدی فک و صورت مطرح میشود.
بله، در بسیاری از موارد با استفاده از روشهای نوین ارتودنسی مانند مینی اسکرو (پیچهای کوچک فک) و تکنیکهای پنهانکاری، میتوان ناهنجاریهای فک و دندانها را بدون نیاز به جراحی فک اصلاح کرد. این روشها برای بیمارانی که صورت زیبا و متعادلی دارند اما دچار ناهنجاریهای جزئی فک هستند، بسیار مناسب است.
مینی اسکروها پیچهای کوچکی هستند که در استخوان فک قرار میگیرند و به عنوان لنگر برای حرکت دقیق دندانها استفاده میشوند. این ابزار به متخصص ارتودنسی اجازه میدهد تا بدون نیاز به جراحی، دندانها را به موقعیت ایدهآل منتقل کند و حتی برخی ناهنجاریهای فک را اصلاح نماید.
در مواردی که ناهنجاریهای فک خیلی شدید نباشد، ارتودنسی بدون جراحی میتواند نتیجهای بسیار رضایتبخش و طبیعی ایجاد کند. اما در موارد شدید، ممکن است جراحی فک تنها راهحل باشد. متخصص ارتودنسی پس از بررسی دقیق، بهترین روش درمانی را پیشنهاد میدهد.
درد ارتودنسی بدون جراحی معمولاً بسیار کم و قابل تحمل است. قرار دادن مینی اسکروها با بیحسی موضعی انجام میشود و بیمار دردی احساس نمیکند. پس از آن نیز ممکن است کمی ناراحتی وجود داشته باشد که با مسکنهای ساده برطرف میشود.
هزینه ارتودنسی بدون جراحی بسیار کمتر از جراحی فک است. البته هزینه دقیق بستگی به روش درمانی، مدت زمان درمان و تجهیزات استفادهشده دارد. استفاده از مینی اسکروها ممکن است کمی به هزینهها اضافه کند، اما همچنان مقرونبهصرفهتر از جراحی است.