یکی از نگرانی های مراجعین به مطب ارتودنسی درمورد درد دندان ها در حین شروع درمان ارتودنسی و در پیشرفت آن میباشد. معمولا والدین بیمار و یا خود او هنگام مراجعه به کلینیک تخصصی ارتودنسی در اصفهان دکتر دوامی در مورد درد ارتودنسی نگرانی داشته و از پزشک معالج سوال میکنند که ایا ارتودنسی درد دارد؟ در این مقاله به طور کامل به این سوال پاسخ میدهیم.
صحت محتوا مورد تایید است
با توجه به اهمیت محتوای حوزه سلامت، شایان ذکر است که این محتوا توسط دکتر کامران دوامی نوشته شده است و هیچ گونه دخل و تصرفی در آن نشده است.
آیا درمان ارتودنسی باعث درد میشود؟
در پاسخ به این سوال باید گفت هنگام آغاز درمان ارتودنسی در جلسه ی اول درمان و هنگام نصب براکت های ارتودنسی برروی دندان ها معمولا روش های اماده سازی وجود دارد که هیچگونه تزریق بی حسی نداشته و دردی ایجاد نمیکند. در این موارد معمولا دندان ها تمیز شده و به وسیله لایه های مختلف مواد آماده کننده آماده میشود و سپس براکت ها برروی دندان ها چسبانده میشود این روند هیچگونه دردی ندارد.
درد ارتودنسی فک بالا و یا درد ارتودنسی فک پایین که از نگرانی های مراجعین به مطب ارتودنسی میباشد معمولا در هنگام نصب ناچیز است و هیچگونه ناراحتی برای بیمار ایجاد نمیکند. با این وجود معمولا آغاز درمان ارتودنسی با این سوال از طرف والدین یا خود بیمار همراه است.
آیا هنگام نصب ارتودنسی دردی وجود دارد؟
درد در هنگام نصب دستگاه ارتودنسی برروی دندان ها معمولا ناچیز است یا اصلا وجود ندارد چراکه این روند هیچگونه روش تهاجمی نداشته تزریق و بی حسی نیاز نداشته و فقط به وسیله چسب های مخصوصی انجام میشود. بعد از جلسه اول درمان ارتودنسی و نصب براکت ها برروی دندان ها سیم های اولیه که وظیفه ی صاف و مرتب کردن دندان ها بر عهده دارند نصب میشود این سیم ها باعث افزایش خونرسانی به ناحیه ی دندان ها مورد درمان شده و در نتیجه یک حس گرمی و یا خارش برروی دندان ها ایجاد میکند.
این حس گرما و خارش چند ساعت بعد از آغاز درمان ارتودنسی شروع میشود و یک تا دو روز بعد ازهر جلسه درمانی ادامه دارد. با این وجود این حس چندان آزارنده نیست و نیازی به درمان یا مسکن های لازم ندارد.
لذا هیچگونه نگرانی برای درد دندان بعد از آغاز ارتودنسی وجود ندارد و نیازی به درمان نیست.
نگرانی والدین و یا خود بیمار در آغاز درمان ارتودنسی درمورد درد ارتودنسی و اینکه درد ان چقدر میباشد معمولا یک نگرانی نابجاست و باید به راحتی توسط متخصص پاسخ داده شود که این درد ها معمولا وجود ندارد و اگر هم باشد بسیار ناچیز است و باعث آزارندگی بیمار نمیشود به گونه ای که روند زندگی عادی او را مختل نکرده و میتواند به راحتی به زندگی خود ادامه دهد.
ممکن است در ساعات اولیه بعد از آغاز درمان ارتودنسی در هر جلسه معاینه احساس گرما یا خارش موجب نگرانی بیمار شده به گونه ای که با مطب تماس گرفته که
چگونه میتواند درد ارتودنسی کاهش دهد؟
در پاسخ به این سوال باید گفت معمولا در آغاز درمان ارتودنسی درد چندانی وجود نداشته و بیمار فقط احساس گرما و خارشی که ناشی از افزایش خونرسانی در ناحیه ی درمانی میباشد میشود. در این صورت بیمار میتواند از مسکن های بسیار ملایمی مانند قرص پروفن استفاده کند.
از آنجا که اکثر بیماران تحت درمان در سنین مدرسه هستند، حضور در مدرسه هنگام درد های ارتودنسی میتواند باعث نگرانی آنها شده به گونه ای که بیمار یا والدین از متخصص ارتودنسی کودکان در اصفهان میپرسند:
درد بعد از ارتودنسی چقدر طول میکشد؟
به راحتی باید گفت که درد بعد از آغاز ارتودنسی غیر از چند ساعت اولیه که ناشی از افزایش خونرسانی میباشد بسیار ناچیز است و چندان طول نمیکشد این حس نه چندان خوشایند در مدرسه موجب اختلال در روند تدریس و تحصیل نشده و احتیاجی به درمان ندارد.
درد ارتودنسی در روز های اول به سرعت کاهش یافته به گونه ای که بیمار اصلا نیازمند هیچگونه درمانی نمیباشد. در کنار درد ارتودنسی و درد های دندانی که ناشی از آغاز حرکات دندانی میباشد ممکن است لثه ها نیز دچار درد و تورم شود که یکی از عوارض شایع ارتودنسی میباشد. به طور کلی میتوان گفت درد لثه در ارتودنسی فقط و فقط به علت عدم رعایت بهداشت است و در صورتی که بیمار هر بار بعد از غذا خوردن دندان ها را خوب مسواک بزند و بهداشت به خوبی رعایت کرده واز دهانشویی های حاوی کلراید استفاده بکند از تورم لثه ها جلوگیری کرده و در این صورت هیچگونه درد و ناراحتی احساس نخواهد کرد.
سوالی که همیشه توسط والدین بیمار و یا خود بیمار در مورد درمان ارتودنسی پرسیده میشود این است که
آیا روند درمان ارتودنسی میتواند موجب اخلال در روند زندگی شده و درد شدید را ایجاد کند؟
این نگرانی کاملا نابه جاست و درمان های ارتودنسی که زمانبر هستند و گاها بیش از 2 سال زمان نیاز دارند معمولا باعث ایجاد درد های شدید نشده و فقط در حد حس خارش یا گرما در سطح دندانی میباشد که به سرعت بعد از جلسات اول معاینه ناپدید شده و کاهش پیدا میکند.
از انجا که در روند درمان ارتودنسی از سیم های مختلفی استفاده میشود که به مرور و با صاف شدن دندان ها سیم ها از نواحی انتهایی براکت ها خارج شده و موجب زخم هایی برروی بافت لثه ای میشود گاها بیمار مجبور میشود برای کاهش ناراحتی ناشی از این زخم ها که بسیار ناچیز است از موم های مخصوص ارتودنسی استفاده کند. این موم در داروخانه موجود نیست و باید از مطب ارتودنسی تهیه شود.
این موم ها به صورت قطعات کوچکی از بافت اصلی جدا شده و روی سیم قرار میگیرد به گونه ای که ازارندگی ان برروی بافت های لثه ای از بین رفته و از تماس انها با بافت لثه ای یا گونه جلوگیری کند. چنانچه زخمی بر اثر این سیم ها برروی بافت های نرم ایجاد شود به راحتی و با استفاده از این موم ها از بین رفته و ناراحتی بیمار برطرف میشود.
آیا ارتودنسی درد دارد؟
اغاز درمان های ارتودنسی و بعد از نصب براکت ها برروی دندان ها که با یک روش اماده سازی بسیار ساده صورت میگیرد معمولا هیچگونه دردی ندارد و چند ساعت بعد از آغاز درمان ارتودنسی فقط احساس گرما یا خارش برروی دندان ها ایجاد میشود که به سرعت کاهش یافته و نیاز به درمان ندارد.
بیشتر بخوانید: ارتودنسی در چند جلسه انجام میشود؟
دلایل درد در مراحل اولیه ارتودنسی چیست؟
وقتی سیم های ارتودنسی به براکت ها متصل میشود با ایجاد خونرسانی بیشتر در نواحی تحت درمان حرکات درمانی اغاز میشود این خونرسانی بیشتر میتواند موجب یک حس خارش و درد بسیار مختصری در آغاز درمان شود که بعد از چند ساعت بهبود پیدا کرده و موجب ناراحتی بیمار نمیشود.
مدت زمان درد ارتودنسی چقدر است؟
همانطور که قبلا گفته شد بعد از آغاز درمان های ارتودنسی درد ها در صورتی که وجود داشته باشند بسیار ناچیز میباشد و در عرض 1 تا 2 ساعت برطرف شده و بیمار احساس خاصی از حضور دستگاه های ارتودنسی در دهان خود ندارد.
روش های کاهش درد ارتودنسی چیست؟
چنانچه در طرح درمان ارتودنسی بیمار قرار به حرکات طولانی مدت دندانی باشد ممکن است بیمار درد مختصری را تجربه کند که نیاز به درمان ندارد اما گاهی حساسیت بیمار نسبت به درد موجب ناراحتی او شده به گونه ای که میتواند در روش های زندگی او اخلال ایجاد کند در این موارد میتواند از مسکن های بسیار ملایم مانند بروفن استفاده کند. بروفن به عنوان یک داروی کاهش درد و التهاب بعد از غذا روزی 1 بار مصرف میشود و میتواند نه تنها موجب کاهش درد های ارتودنسی شود بلکه باعث افزایش سرعت حرکات دندانی گردد.
البته این به معنای استفاده از بروفن به صورت روتین در تمامی دوران ارتودنسی برای افزایش حرکات ارتودنسی نیست و فقط لازم است در صورت وجود درد های ازارنده از انها استفاده شود.
آیا سن یا وضعیت دندان ها بر درد ارتودنسی موثر است؟
در بسیاری از مواقع مراجعین به مطب ارتودنسی با مشاهده ی بهم ریختگی شدید دندان ها ممکن از وجود درد ارتودنسی برای درمان خود دچار نگرانی باشد این سوال همچنین درمورد بیماران مسن تری که به فکر رفع بی نظمی های دندان های خود بوده اند وجود دارد. در پاسخ به این سوال باید گفت که سن یا میزان بی نظمی دندان ها چندان تاثیری برروند درمان ارتودنسی و به دنبال آن بر میزان درد یا ناراحتی ناشی از درمان های ارتودنسی وجود ندارد لذا بیمارانی که سن بالایی دارد و یا دندان های بشدت بهم ریخته دارند نیز میتوانند بدون نگرانی از درد های ارتودنسی درمان را اغاز کرده و در صورت وجود درد و ناراحتی ازارنده از مسکن ها استفاده کند.
درمان درد ارتودنسی فک بالا و پایین چیست؟
اصولا در اغاز درمان های ارتودنسی در فک بالا یا پایین حرکات دندانی که با افزایش خونرسانی انجام میشود با یک درد بسیار مختصر و بیشتر گرمی و خارش در دندان ها همراه است که چندان نیاز به درمان ندارد ولی اگر بیمار از این درد ناراضی است میتواند از مسکن های بسیار ملایم مانند بروفن استفاده کند لازم به توضیح است که بروفن به علت تاثیر بر دستگاه گوارش بهتر است بعد از صرف غذا مصرف شود.
به طور خلاصه میتوان گفت
درد ارتودنسی در جلسات آغاز درمان ارتودنسی و در هنگامی که هنوز سیستم بدن به وجود دستگاه های خارجی برروی دندان ها عادت ندارد طبیعی است و بسیار مختصر و غیر ازارنده است. این درد بیشتر حس ناراحتی، خارش یا گرما را برروی دندان ها و استخوان های فک بالا و پایین ایجاد میکند که میتوان به راحتی توسط مسکن ها کنترل شود. در پیشرفت درمان ارتودنسی درد کاملا از بین رفته و بیمار به وجود دستگاه های ارتودنسی برروی دندان های خود عادت کرده به گونه ای که حضور انها را حس نمیکند و نیازی به درمان ندارد.