وقتی که مراجعین کلینیک تخصصی ارتودنسی در اصفهان در جلسه اول معاینه میشوند و تمامی مدارک مورد نیاز تهیه میگردد دندان ها از لحاظ وجود پوسیدگی ها بررسی شده و طرح درمان مشخص میشود. در جلسه دوم براکت های ارتودنسی با عنوان وسیله اصلی آغاز درمان بر روی دندان ها چسبانده میشود. سوالی که در همان جلسه معمولا توسط والدین بیمار از متخصص ارتودنسی پرسیده میشود این است که اگر براکت ارتودنسی کنده شود چه کنیم ؟
صحت محتوا مورد تایید است
با توجه به اهمیت محتوای حوزه سلامت، شایان ذکر است که این محتوا توسط دکتر کامران دوامی نوشته شده است و هیچ گونه دخل و تصرفی در آن نشده است.
در شروع درمان ارتودنسی و در جلسه اول معمولا توضیحاتی به صورت نوشته یا مکتوب وشفاهی به بیمار و والدین او داده میشود. از جمله این موارد نحوه محافظت از براکت ها و جلوگیری از کنده شدن آنها میباشد دلایل کنده شدن براکت ها توضیح داده شده و عوارض این اتفاق برای آنها مشخص میشود. لازم است که مراجعین به مطب ارتودنسی در اصفهان بعد از آغاز درمان از مصرف غذاهای سخت در حد ته دیگ یا میوه های هسته دار خودداری کنند.
به این ترتیب از کنده شدن براکت ها، شل شدن آنها و یا شل شدن سیم ارتودنسی جلوگیری میشود. چنانچه بر اثر مصرف غذاهای سخت همچون ته دیگ یا میوه های هسته دار یا بر اثر مسواک زدن به صورت منظم ولی سفت براکت ها کنده شده، شل شده یا سیم از براکت ها خارج شود دستورالعمل هایی به بیمار داده میشود.
دلیل کنده شدن براکت ارتودنسی
اصولا دلیل اصلی کنده شدن براکت ها استفاده کردن از غذاهای سخت مثل ته دیگ، نون خشک، گز، کشک، پسته، بادام و یا میوه های هسته دار میباشد و یا در حین مسواک زدن به علت عجله ی بیمار برای مسواک زدن و تحت تاثیر ضربات مسواک براکت ها کنده میشود. شل شدن براکت ها به گونه ای دیگر نشان دهنده کنده شدن آنها میباشد. هر چند که اتصال انها به سیم باعث میشود از دهان خارج نشود.
شل شدن براکت های ارتودنسی ویا کنده شدن آنها از سطح دندان ها و یا شل شدن سیم ارتودنسی و خارج شدن آنها از براکت ها میتواند باعث تاخیر در روند درمان شود و روند درمان را چند ماهی به تاخیر بیندازد.
لذا از دستور العمل های روز اول آغاز درمان به بیمار و والدین او عدم استفاده از غذاهای سخت همچون میوه های هسته دار تابستان، گز، ته دیگ و یا کشک میباشد. از بیمار خواسته میشود هنگام رعایت بهداشت در مسواک زدن عجله نکند و به جای مسواک محکم از مسواک طولانی مدت استفاده کند. هر مسواک دندانی باید حداقل 5 دقیقه زمان ببرد. مسواک زدن محکم به هیچ وجه باعث بهداشت بهتر نمیشود و فقط باعث کنده شدن براکت ها میگردد.
اگر براکت ارتودنسی کنده شود چه کنیم؟
چنانچه براکت ارتودنسی به هر دلیلی مصرف غذاهای سخت همچون ته دیگ، گز، کشک و یا به علت مسواک زدن از دندان ها جدا شود لازم است بلافاصله با مطب متخصص ارتودنسی تماس گرفته و از اون راهنمایی بخواهید.
اقدامات فوری در صورت کنده شدن براکت ها چیست؟
اصولا کنده شدن براکت ها از جای خود اقدامات فوری نیاز ندارد و خطر خاصی بیمار را تهدید نمیکند تنها در این موارد ممکن است سیم های ارتودنسی باعث آزار لب یا گونه بیمار شود که در این صورت باید با مطب ارتودنسی تماس گرفته و راهنمایی بخواهد.
بیشتر بخوانید: مراقبت بعد از ارتودنسی چیست؟
نحوه جلوگیری از کنده شدن براکت ها چیست؟
براکت های دندانی به وسیله یک چسب مخصوص بر سطح دندان ها چسبانده میشود این چسب تنها توانایی تحمل غذاهای نرم را دارد و در صورتی که بیمار غذاهای سختی همچون ته دیگ یا گز یا کشک مصرف بکند میتواند موجب کنده شدن آنها شود.
تاثیر کنده شدن براکت ها برروند درمان چیست؟
در روز اول آغاز درمان و در حین آموزش های اولیه به بیمار توضیح داده میشود که براکت های ارتودنسی باید نگهداری شوند و از مصرف غذاهای سخت همچون گز، ته دیگ، کشک خودداری شود و به آرامی مسواک بخورد. در صورتی که این براکت ها نگهداری نشوند جدا شدن آنها از سطوح دندانی میتواند موجب اخلال در درمان شده و حداقل هر براکت کنده شده علاوه بر هزینه اضافی که به بیمار تحمیل میکند کار درمان را و روند درمان را 1 ماه به تاخیر می اندازد. اگر درمان های ارتودنسی برای شما هزینه زیادی دارد میتوانید در کلینیک دکتر کامران دوامی با شرایط ویژه ارتودنسی اقساطی در اصفهان را انجام دهید و بسته به شرایط شما اقساط تعیین میشوند.
اگر براکت ارتودنسی شل شود چه کنیم؟
در روز آغاز درمان معمولا به بیمار توضیح داده میشود که براکت های ارتودنسی هرگز شل نمیشود و چنانچه در حین مسواک زدن متوجه متحرک آنها از سطوح دندانی شدید و شل شدن براکت ارتودنسی را حس کردید نشان میدهد آنها از سطح دندان کنده شده اند. در این موارد براکت ها هرچند به سیم متصل اند اما تکان میخورند. در این موارد باید با مطب ارتودنسی تماس گرفته شود و برای اتصال مجدد آنها مراجع گردد.
در نهایت
در پاسخ به این سوال که اگر براکت ارتودنسی کنده شود چه کنیم ؟همکاری بیمار در حفظ و نگهداری براکت ها و جلوگیری از کنده شدن آنها از طریق استفاده نکردن از غذاهای سخت مثل کشک، میوه های هسته دار، ته دیگ و… همچنین آرام مسواک زدن و عجله نداشتن در مسواک زدن میتواند موجب حفظ و نگهداری براکت ها شده و روند درمان را تسریع کند؛ ولی اگر بیمار همکاری مناسب را با مطب ارتودنسی نداشته باشد و با مصرف غذاهای سخت موجب کنده شدن براکت ها شود این عمل میتواند باعث افزایش هزینه درمان و زمان مورد نیاز برای درمان شود.